Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Kristna irakier demonstrerade på lördagen vid Götaplatsen mot våldsdåden mot kristna i Irak.

Stoppa etnisk rensning i Irak

Stoppa morden på de kristna i Irak! Det var en av parollerna under lördagens manifestation i Göteborg mot den etniska rensning som pågår i landet.

Med utgångspunkt från Götaplatsen där Marika Palmgren talade i biskopens ställe, Jalal Gargari talade för de irakiska partierna i Sverige liksom politikerna Annelie Enochsson (KD), Eva Olofsson (V) och Fouad Racho (KD) tågade de sedan Avenyn ner för att avsluta med en minnesstund i Domkyrkan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det kom fler och fler efter hand och till slut var vi över tusen personer, säger Josef Garis, ordförande i det assyriska distriktet i Göteborg.

Demonstrationen utlystes sedan våldet mot de kristna i Irak eskalerat den senaste tiden. I slutet av oktober dödades ett 50-tal personer när en islamistisk grupp trängde in i en kyrka i Bagdad mitt under pågående högmässa och så sent som i onsdags dödades sju vid angrepp mot kristnas hus och företag.

- Det är oskyldiga människor som straffas för USA:s krig, säger Garis. De får med sina liv betala för vreden bland muslimska fundamentalister.

- De kristna behöver ett akut fysiskt skydd. Det räcker inte med vackra ord i en grundlag.

Bland parollerna fanns också ett krav att kristna flyktingar från Irak skulle få amnesti och uppehållstillstånd och inte skickas tillbaka.

Ungefär 80 000 assyrier bor i Sverige, många av dem är nu mycket oroliga för kvarvarande vänner. Före det första Irakkriget på 90-talet uppgick antalet kristna i Irak till omkring två miljoner; i dag är en knapp tredjedel kvar i landet.

Mest läst