Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Stolparna ställer till det igen

Cykelbanan längs Kanaltorgsgatan blev precis klar, men nu är den uppriven och omasfalterad igen. – Det hade blivit fel helt enkelt, säger Lena Törnros, projektledare på Trafikkontoret, som nu gör om och gör rätt. 20 000 kronor kostar misstaget.

Stolpar fortsätter ställa till det. Senast var det på cykelbanan längs Gamlestadsvägen. Nu har det blivit ”stolpe ut” igen. Det var när cykelbanan längs Kanaltorgsgatan byggdes om i våras som överfarten vid Nils Ericsonsgatan flyttades lite till höger. Den stora stolpen som tidigare stod bredvid cykelbanan behövde man nu i stället runda i en snäv kurva, något som irriterat cyklister.

Vid Kanaltorgsgatan jobbade i slutet av veckan Park- och naturförvaltningen med att göra om. En av dem som jobbar där, som inte vill stå med namn, förklarar varför det blev fel.

– Vi hade ingen ritning. ”Bygg så det blir bra” fick vi veta. Och sen blev de inte nöjda.

Att det inte fanns några ritningar stämmer inte, enligt Lena Törnros.

– Vi byggde efter ritningar, men ritningarna var fel. Det märkte vi när vi gick ner och tittade på resultatet. Tyvärr blir det så ibland. Vi hittade felet själva, men sen kom kritiken från cyklister som ett brev på posten.

Misstaget kostar 20 000 kronor. Stolpen flyttas inte, däremot delas cykelbanan upp så att cyklister kan köra på båda sidor om stolpen. Bloggaren Gbgcyklaren, som uppmärksammat stolpproblemet på sin blogg, är inte övertygad om att den nya lösningen kommer att gynna cyklisterna.

– Det finns någon liknande variant vid Lisebergs södra entré och jag tycker det funkar dåligt. Stolpar på cykelbanan innebär en otrygghetskänsla, även de som står precis intill. Dessutom kommer ju den skarpa kurvan fortfarande vara kvar åt ena hållet. Och onödiga kurvor gör att cyklister tappar fart, säger han.

Cyklisterna som cyklade hem från jobbet i torsdags eftermiddag hade delade meningar om bygget. ”Det är inga problem, det är ju bara att styra” säger en, ”Det är förjävligt att cykla i den här stan just nu, det är min åsikt” säger en annan.

GP skrev den 24 augusti om en stolpe som placerats olämpligt på cykelbanan längs Gamlestadsvägen.

– Jag tycker det är en huvudlös placering. Inte alls välbetänkt, sa Björn Holm, som cyklar längs cykelbanan ofta, till GP då.

Nu har stolpen flyttats några decimeter. Ett vitt streck har ritats upp och en varningskon står fortfarande kvar vid stolpen och signalerar fara. Enligt Bengt Gillholm, enhetschef Projektering & bygg på kommunen, vet man inte riktigt hur slutresultatet kommer att se ut. Men ytterligare åtgärder kommer att ske.

– Stolpen hamnade olyckligt från början. Strecket som vi gjort är provisoriskt. Det är en akutåtgärd för att vara så tydliga som möjligt medan vi samlar tankarna. Det är en knepig situation, men jag kan tänka mig att vi kanske flyttar stolpen lite till, säger Bengt Gillholm.

Hur mycket kostar det att flytta en stolpe?

– Jag uppskattar mellan 5 000 och 8 000 kronor.

Cyklisten Björn Holm är glad att stolpen har flyttats.

– Det verkar dessutom som att de breddar cykelvägen lite, och i så fall är jag nöjd.

Mest läst