Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Stjärnlycka för nya restauranger

    Under senaste året har två omtyckta restauranger bytt namn och inriktning. Kock och vin blev Koka och Fond blev SK Mat & Människor. Satsningen var lyckad - idag belönas restaurangerna med varsin michelinstjärna.

    Björn Persson, ägare av restaurang Koka, är väldigt glad över utmärkelsen och garanterar att det kommer att firas.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    – Det blir nog med en kombination av champagne och tårta. I vilken ordning vet jag inte än, säger han med ett skratt.

    Stefan Karlsson, ägare av SK Mat & Människor fick reda på nyheten när han väcktes vid niotiden i morse av att en journalist ringde för att gratulera.

    – Man blir lite omtumlad, men jag är otroligt stolt över gänget, säger han.

    Både Koka och SK Mat och Människor har tilldelats michelinstjärnor tidigare under de förra namnen. Att framgången skulle fortsätta direkt i ny tappning var ingenting som togs för givet.

    – Vår stjärna var en överraskning. Det har absolut inte varit någon uttalad ambition, det har varit viktigare med nöjda och glada gäster, säger Stefan Karlsson från SK Mat & Människor.

    Även Björn Persson från Koka tycker att det kom oväntat.

    – När vi gjorde om Kock och vin till Koka gjorde vi det för att bli bättre. Samtidigt vet man ju aldrig hur det ska tas emot, säger Björn Persson.

    Totalt har 21 michelinstjärnor delats ut till svenska restauranger. Sex av dem har tilldelats göteborgsrestauranger som samtliga har fått en stjärna var.

    – Vi har aldrig haft sex stjärnor tidigare i den här staden. Jag är jättestolt över det regionala kök vi har och jag tycker att vi borde vara ännu stoltare än vi är, säger Stefan Karlsson från SK Mat & Människor.

    Björn Persson menar att Göteborg som stad har andra förutsättningar än Stockholm.

    – Göteborg kanske inte känns tillräckligt stort för den klassiska fine-dining-scenen. Det passar bättre med lite avskalat där man inte behöver betala en halv månadslön, säger han.

    Allt som allt är han nöjd över restaurangernas bedrifter.

    – Det är en bra dag för Göteborg, säger Björn Persson.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.