Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Stjärnkrogen Kock & Vin lägger ner

  Den hyllade stjärnkrogen Kock & Vin lägger ner den 2 februari. Istället öppnar krögaren Björn Persson den nya gourmetrestaurangen Koka, som ska bli modernare – och lite billigare.

  Något förvånande damp nyheten om stjärnkrogen Kock & Vin på Viktoriagatan lägger ner. Restaurangen har funnits i 14 år och har hyllats och prisats av såväl gäster som krogrecensenter för sitt innovativa nordiska kök som präglas av lokala råvaror. Den har en prestigefull stjärna i Guide Michelin och är högt rankad i Internationell Mästarklass enligt White Guide.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi vill ju gärna vara förnyare. Kock & Vin har alltid haft ambitionen av att ligga i framkant och vara en spetsrestaurang och nu känns det som att vi inte kommer mycket längre med det formatet. Och i stället för att bara fortsätta och vara en förvaltare så tänkte vi "äh vad tusan – vi riskerar allt", blåser ut och börjar om på nytt, säger krögaren Björn Persson.

  Namnet Kock & Vin för tankarna i dag till fransk fine dining – vilket inte är vad restaurangens ideologi står för, konstaterar Björn Persson.

  - Det känns gäspigt och tråkigt, och inte alls den moderna restaurang vi vill vara.

  Det nya blir gourmetrestaurangen Koka som kommer att öppna senare i början på året. Datum är ännu inte spikad. Och att det skulle bli en total omstart är en sanning med modifikation, eftersom ideologin är densamma, personalen och kockarna likaså.

  Nya restaurangen Koka, kommer att få en helt ny inredning – men köket kommer att fortsätta på samma linje.

  Men man kommer också att erbjuda menyer med något färre rätter och dessutom att sänka priserna.

  Dels hoppas man på att attrahera fler affärsgäster som vill äta ny och spännande mat, men också för att sänka tröskeln för dem som tyckt att Kock & Vin känts för formellt.

  - Detta kommer förhoppningsvis att leda till att vi får fler gäster även på vardagarna, säger Björn Persson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.