Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

God julstämning när stjärnkocken Gustav Trägårdh lagade mat tillsammans med köksmästare från olika regionsjukhus.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stjärnkock fixar sjukhusens jul

Det doftade jul i Sahlgrenskas stora sjukhuskök på tisdagskvällen. För att sätta guldkant på regionsjukhusens jultallrikar har man i år anlitat stjärnkocken Gustav Trägårdh.

Trägårdh har komponerat recept till både en kall och en varm jultallrik som alla köksmästare från 13 sjukhuskök provlagade tillsammans i Sahlgrenskas sjukhuskök i går kväll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Våra gäster är viktigast för oss och våra gäster är deras patienter, säger Gustav Trägårdh. Jag är här för att sprida entusiasm och för att komma med glada tillrop och tips. Det känns jätteroligt att kunna bidra med lite inspiration.

– En jultallrik ska vara traditionell men några nya inslag piffar alltid upp. Vår apelsin- och stjärnanissill är lite speciell men det som skiljer sig mest från en vanlig jultallrik är nog hovmästarsåsen som innehåller soja och att vi serverar torskbullar i stället för köttbullar. Vi har även smaksatt Jansson med kaviar.

– Det känns jätteroligt att lära sig att tänka nytt, säger Linda Martinsson, enhetschef för alla sjukhuskök.

Hon var mest fascinerad över desserten, den julinspirerade tiramisun.

Kvällen avslutades med att en fokusgrupp bestående av patienter fick avsmaka de tre rätterna. Stjärnkocken fick betyget mycket väl godkänt.

Fakta: Gustav Trägårdhs jultallrik

Det kalla: Apelsin- och stjärnanissill, inlagd stekt strömming, skagenröra, gravad lax med hovmästarsås, ägghalva med stenbitsrom och gräslök, julskinka med senap, vörtbröd och ost.

Det varma: Torskbullar i gräddig kaviarsås, prinskorv, rödkål, Gustavs Jansson, sillpotatis

Dessert: Glögg- och pepparkakstiramisu

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.