Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Stjärnan om tunga tiden: Tänker inte låta det hända igen

Hetaste frölundaiten i världen? Möt John Klingberg – som pratar om farfar, Stanley Cup, World Cup och saknaden av Mattias Janmark.

Ni såg kanske reportaget från Lerums BK i Göteborgs-Posten för en vecka sedan. Klubben har plockat fram ett antal stora spelare och den största stjärnan för tillfället heter – ursäkta Loui Eriksson – faktiskt John Klingberg, 23 år ung.

Han startade NHL-äventyret i Dallas Stars med succé och ett monsterkontrakt – och har under pågående säsong bara ökat takten.

Sex mål och 32 assists på 42 matcher är siffror som imponerar.

Johan Garpenlöv blir assisterande coach för Tre Kronor med start i höst – och han har också bara gott att säga om den förre frölundaiten.

– John har blivit bättre och bättre i helheten. Att han är duktig offensivt vet vi alla, men han klarar av det defensiva spelet på ett bra sätt också. Det är där han tagit störst kliv i år.

En bra förstasäsong brukar följas av en svårare andrasäsong, men Klingberg fightas med Ottawas kapten Erik Karlsson i toppen av backarnas poängliga.

– Den så kallade andraårsförbannelsen vill jag påstå att jag hade när jag spelade i Jokerit och Skellefteå, efter att jag kom upp året innan i Frölunda. Jag tänkte inte låta det hända igen! säger John själv.

Fattar du nån gång hur fort det gått för dig att bli en världsback?

– Jag behöver inte fundera så mycket på att jag måste bevisa hit och dit. Har gått igenom allt sånt innan. Så pressen utifrån får gärna vara där, men jag försöker att inte påverkas av det och tror på det jag gör!

Klingberg och sambon Fanny Hammarstrand hade i början av den här säsongen sällskap i huset – av en viss Mattias Janmark, nykomlingen från Frölunda.

En nykomling som egentligen bara skulle åka över till Dallas camp för att se var han stod i konkurrensen, men lyckades så pass bra att han tagit en ordinarie tröja i Stars.

– Janne har flyttat ut nu. Jag saknar honom redan. Han har fixat en egen lya, berättar John.

Men över jul och nyår var det ändå trångt i huset. Först kom pappa Anders och farfar Olof på besök i ett par veckor, därefter två kompisar över nyåret.

– Det var kul att farfar kunde komma på besök. Riktigt stort för oss båda. Han har inte missat en match som jag spelat sen förmodligen juniortiden. Han har hjälpt mig en massa med hockeyn genom åren, berättar John stolt.

Farfar kallas Olle, fyller snart 80, och coachade redan 1977 och 1978 Göteborgs lag i TV-pucken – och har verkligen sporten i blodet.

Hur är det att uppleva Johns framgångar på plats och i NHL, pappa Anders?

– Helt fantastiskt, trodde nog han skulle ta plats – men inte att det skulle gå så fort. Man får nypa sig i armen emellanåt!

John Klingbergs lag Dallas Stars toppar Western Conference – och har gjort flest mål i NHL.

Tror du att ni kan vinna Stanley Cup i början av sommaren?

– Det tror jag absolut att vi kan! Vi har förmodligen det mest offensiva laget i ligan. Sen tror vi mycket på vårt defensiva spel, vilket vi är betydligt bättre på att spela i år. Men det är där det kommer vara som viktigast för oss att fortsätta bli bättre ju längre säsongen går, analyserar Klingberg.

Och efter slutspelet i NHL kommer nästa stora hockeyhändelse. Tre Kronor landar i Göteborg för att ladda upp inför pånyttfödda World Cup i Toronto.

En turnering som startar i mitten av september – och som John Klingberg förstås är glödhet att bli uttagen till.

– Jag har såklart funderat på World Cup. Hade varit grymt att få spela med alla de bästa spelarna. Sen så kommer det att bli svårt. Jag menar, Erik Karlsson kan spela två minuter i powerplay och så vidare. Dessutom så behövs ju bra defensiva pjäser också. Anton Strålman och Niklas Hjalmarsson spelar också högerbackar ...

– Men jag har en dröm att få vara med och spela World Cup, så det blir lite som en sporre att spela så bra som möjligt hela året – så jag kan visa förbundskaptenerna att jag klarar av det.

Vad säger du, Johan Garpenlöv – är John med i september?

– Vi ska ta ut 14 spelare den 1 mars, varav två målvakter. Om han är med där – eller om han är med överhuvudtaget – får vi se. Han är, med tanke på det spel han spelar, en spelare som vi bevakar, absolut.

Ålder: 23.

Familj: Sambon Fanny Hammarstrand.

Spelar: Back i Dallas Stars.

Aktuell: Som en av NHL:s allra hetaste backar. Aktuell för att bli uttagen till Tre Kronors World Cup-lag i Toronto i september.

Mest läst