Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Stigs dotter mördades: Tiden läker inte alla sår

13 års väntan närmar sig sitt slut. Vad hände 30-åriga Veronica Lin i lägenheten i Högsbo? Hennes ex-make åtalas i dagarna för anstiftan till två mord.

På eftermiddagen den 18 mars 2003 kom Veronica inte hem från Chalmers som väntat.

– Jag minns att jag hade pannkakor färdiga, säger hennes mamma Miriam Lindgren.

Klockan 15.30 hörde hon skrik.

– Det var två höga, men kvävda skrik med några sekunders mellanrum. Det var inget jag då fäste mig särskilt vid, säger Miriam.

Under kvällen ringde hon och maken Stig polisen och anmälde Veronica försvunnen. Dagen därpå letade polisen i området med hundar. Vid 21-tiden hörde poliserna Veronicas telefon ringa inifrån lägenheten under föräldrarnas. Där låg hon död.

– Någon måste ha lurat in henne i lägenheten där de lejda mördarna väntade. Veronica hade vid ett par tillfällen hjälpt kinesen som bodde där med att fylla i blanketter, säger Stig Lindgren.

Lägenhetsinnehavaren, den 44-årige kinesen, blev efterlyst som misstänkt. I slutet av april 2003 hittades han mördad och nedgrävd under lägenheten. Då var Veronicas ex-make släppt ur häktet.

– Stackaren måste ha dödats före Veronica. De hade aldrig kunnat lyckas med det under dygnet hon var försvunnen, för då var det full uppståndelse i huset.

Veronica var en av Stig och Miriam Lindgrens tre döttrar. I 20-årsåldern började hon läsa kinesiska på Göteborgs universitet och åkte därefter till Dalian i nordöstra Kina för fortsatta studier. Hon arbetade extra som engelska-lärare och träffade en välbärgad affärsman. De blev ett par, åkte till Sverige i juli 1998 och gifte sig i rådhuset i december samma år.

Ett halvår senare föddes deras son. Ganska snart började förhållandet rämna. Enligt föräldrarna för att Veronicas make sällan var hemma. De bodde tillsammans enbart under korta perioder.

– Det blev någon slags sjömansäktenskap. Han var global affärsman. Veronica visste aldrig när han skulle dyka upp, säger Stig Lindgren som tillägger att när han väl träffade svärsonen så uppfattade han honom som ”en väldigt trevlig person”.

I januari 2003 lämnade Veronica in ansökan om skilsmässa och ensam vårdnad om sonen.

När exmaken släppts ur häktet åkte han hem till Kina. Drygt tio år senare greps han, till följd av en internationell arresteringsorder, i London och sitter sedan december 2014 häktad i Göteborg.

Innan han släpptes genomgick han en liten sinnesundersökning som visade att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. I utredningen hävdade mannen att det varit han, inte Veronica, som velat skiljas:

– Hon tyckte om mina pengar men inte mig, sa han.

Åklagaren anser att hon på de närmare 4 000 utrednings-sidorna har bevis som räcker för en fällande dom. För att motbevisa detta har Veronica Lins exman hyrt in tre Göteborgsadvokater som han avlönar ur egen ficka. En av dem är Fredrik Ungerfält.

– Min klient förnekar brott, som tidigare, säger han.

Stig Lindgren tror för sin del att ex-svärsonen är skyldig.

– Oavsett vad han sagt tror jag att det högg djupt i själen på honom att hon ville skiljas. Samtidigt kan det ju finnas ett litet utrymme för någon annan förklaring.

Läker tiden alla sår?

– Nja, saknaden mattas ju med åren. De två första åren var fruktansvärda. Jag förundras över att vi klarade det. Hade vi inte haft Veronicas son vet jag inte hur det hade gått, säger Miriam Lindgren.

Rättegången börjar 26 januari och är inbokad under 21 dagar.

Sedan i oktober är en 37-årig kinesisk man häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han betraktas som misstänkt gärningsman men åklagaren vet inte var i världen han befinner sig.

Förutom morden på Veronica Lin och den 44-årige mannen på Bankogatan kommer rättegången, indirekt att avhandla ytterligare ett misstänkt mord.

I januari 2013 hade Veronicas ex-make gift om sig med sin sekreterare Lin Lin. Paret var på semester på thailändska Koh Samui. Där dog Lin Lin. Enligt Veronicas ex-make drunknade kvinnan men enligt thailändska pressuppgifter visade den rättsmedicinska undersökningen att hon blivit strypt.

– Lin Lin är en bevisperson i förundersökningen. Vi hörde henne i Kina när vi var där 2005 och måste visa tingsrätten varför hon inte kan höras nu, säger kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud.

Är det fastlagt att Lin Lin blev mördad?

– Att säga något om det vore att föregripa den utredning som fortfarande pågår i Thailand, svarar åklagaren.

Se mer från - Veronica Lin-fallet
Mest läst