Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Hyresgästerna vill ha besked. På tisdagen träffades nätverket Pennygångens framtid.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Stena öppnar för dialog med hyresgäster

  Stena Fastigheter backar om Pennygången och öppnar för en dialog med de boende. Men om det kommer innebära lägre hyreshöjningar vill företaget inte säga.

  I mars 2012 meddelade Stena Fastigheter att Pennygången i Högsbo skulle rustas upp. Eftersom området inte hade renoverats från grunden sedan det byggdes i början på 1960-talet skulle ingreppen bli omfattande – och dyra. De boende skulle få räkna med över 60 procent i hyreshöjning. Som GP har skrivit om ett flertal gånger väckte den kraftiga höjningen protester hos de boende.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ett och ett halvt år senare gör nu Stena Fastigheter en halv pudel och medger att företaget misslyckats i kontakten med hyresgästerna.

  I ett utskick som når alla boende i dagarna inbjuder företaget till samtal och diskussion.

  - Vi erkänner att vi inte har varit tillräckligt tydliga i dialogen med de boende. Vi gör nu ett omtag och vill skapa bra förutsättningar för att de boende ska bli delaktiga i att ta fram ett alternativ för Pennygången i framtiden, säger Bengt Gustafsson, vd för Stena Fastigheter.

  Varför företaget inte bjöd in hyresgästerna från början har vd:n i dag ingen förklaring till, utan nöjer sig med att konstatera att dialogen borde ha varit djupare från början.

  - Vi har inte analyserat det så mycket, utan vill fokusera på framtiden, säger Bengt Gustafsson.

  Framför allt är det de kraftiga hyreshöjningarna som de boende varit kritiska mot.

  Kan du förstå de boendes reaktioner på de kraftiga hyreshöjningarna?

  - Ja, det kan jag.

  Kommer ni att jobba för att hyreshöjningarna inte blir så kraftiga?

  - Det finns ingen ambition från vår sida att bygga så kostsamt som möjligt. Enklare lösningar kan påverka hyresnivån, men samtidigt måste vi se långsiktigt på området. Det ska fungera som hyresrätter långt in i framtiden, där har vi ett stort ansvar.

  Något som talar emot att höjningarna inte blir så höga är att nya provtagningar som har gjorts på husen vid Pennygången visar att de är i sämre skick än man tidigare trott.

  - Vi måste rusta upp husen på ett annat sätt än vi tidigare planerat för, men vill inte säga något om hyresnivåerna i nuläget. Vi hoppas kunna hitta olika lösningar där man kan välja standard och på så vis få olika prisnivåer.

  Från Stena Fastigheters sida arbetar man också med att Göteborgs stad ska få in hela Pennygången i en ny detaljplan. På så sätt skulle fler lägenheter kunna byggas i området.

  - Men det är ingen snabb process. Det kommer att ta tid, säger Bengt Gustafsson.

  Stena Fastigheter har den senaste tiden haft samtal med hyresgästföreningen. Anna Lönn Lundbäck är regionchef för hyresgästföreningen i Västra Sverige. Hon säger att det är en viktig och positiv signal som nu har kommit från företaget. Samtidigt menar hon att det är för tidigt att säga om Stena på allvar kommer att lyssna på hyresgästerna.

  - Det är viktigt att dialogen blir på riktigt så att hyresgästerna verkligen kan påverka, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.