Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Sten från kaj = konst på torg

YTTERBY: Förr var trafiken livlig vid lastkajen på stationen i Ytterby. Nu blir de gamla stenblocken från kajen en del i utsmyckningen av Ytterbys nya torg.
Ytterby har aldrig haft något riktigt torg. Den självklara mötesplatsen under många år var järnvägsstationen. I närheten av den växte det också upp en hel del service. Men när intresset för tåg falnade och Bohusbanan skulle läggas ned var det inte långt borta att hela stationen hade försvunnit. Bohusbanan som ett vettigt och bekvämt sätt att pendla mellan Ytterby och Göteborg blomstrar åter och stationen har återigen blivit en central plats i Ytterby.
"Hoppas torget blir mötesplats"
- En gång hade stationen ett trettiotal anställda och mycket gods hanterades vid lastkajen, berättar Kurt Axelsson ordförande i kulturnämnden och gammal Ytterbybo.
Det kommer aldrig att bli någon fart på lastkajen igen. Men de stora vackra stenblocken ska nu åter komma till nytta och bli till nöje för Ytterbyborna. Stenblocken är själva grunden för den konstnärliga utsmyckningen av det nya torget.
- Jag hoppas att torget ska bli en mötesplats och en plats där pendlarna kan slå sig ned och kanske ta en paus och en stund att reflektera, säger Kristina Schmid konstnären bakom utsmyckningen.
Figurer i brons
På några av stenblocken kommer vi att få möta några figurer som är på väg, ut ur sitt bo, ut till något annat.
- Mina figurer blickar ut i en okänd verklighet. De vill ur sitt bo och vill utvecklas och växa, säger Kristina Schmid.
Figurerna kommer att göras i brons och stå på några av stenblocken. Resten av de stora granna granitblocken ska bli i sittvänlig höjd.
- Som många andra offentliga utsmyckningar så räknar vi med att detta kommer att väcka debatt men det är också meningen, säger kulturchefen Ulla Linton.
Mest läst