Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Liv halv special

Stefan Liv omkom i flygolycka

Svenske ishockeymålvakten Stefan Liv omkom i en flygolycka i Ryssland på onsdagseftermiddagen. Totalt dog över 40 personer när Livs ryska lag Lokomotiv Jaroslavl var på väg till Minsk för att spela säsongspremiär i KHL.

Svenske ishockeymålvakten Stefan Liv omkom i en flygolycka i Ryssland på onsdagseftermiddagen. Totalt dog över 40 personer när Livs ryska lag Lokomotiv Jaroslavl var på väg till Minsk för att spela säsongspremiär i KHL.
Stefan Liv och de övriga spelarna i Lokomotiv Jaroslavl hade precis gått på planet som skulle ta dem från Jaroslavl till Minsk för torsdagens säsongspremiär i den ryska ishockeyligan. Men precis efter starten på Tunosjno-flygplatsen gick något fruktansvärt fel. Exakt vad som hände är fortfarande oklart, men enligt uppgifter till Interfax ska flygplanet ha hamnat utanför startbanan och lyckats lyfta endast några meter innan det slog i en trafikfyr. Kraschen blev enorm och vrakdelarna ligger cirka fyra kilometer från flygplatsen, vid floden Volga.
Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax var 45 personer ombord på planet, 37 passagerare och åtta besättningsmän. Två personer ska ha överlevt och vårdas på intensiven med svåra brännskador.


Premiärmatchen bröts

Drygt två timmar efter kraschen bekräftade Bengt Eriksson på Sveriges ambassad i Moskva att han fått uppgifter om att Stefan Liv finns bland de omkomna.
Beskedet om flygkraschen kom som en chock. Onsdagens premiärmatch i KHL mellan Salavat Julajev och Atlant Mytisjtji bröts efter drygt 14 minuters spel och ligaordföranden Alexander Medvedev informerade publiken vad som hänt. Flera åskådare grät när de tog emot beskedet.
Tre Kronors förre förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson är ny tränare för Atlant som också har två svenska spelare i laget.
Stefan Liv är en av Sveriges mest meriterade ishockeymålvakter och var med och vann OS-guld 2006 i Turin. Han har också vunnit ett VM-guld, ett silver och två brons och är svensk mästare med HV 71 tre gånger.
Lokomotiv är en av Rysslands främsta ishockeyklubbar och hade många kända spelare i sin A-lagstrupp. Bland dem slovaken Pavol Demitra samt tjeckerna Josef Vasicek, Jan Marek och Karel Rachunek, som även de bekräftats döda.


Certifikatet gick snart ut

Troligtvis beror flygkraschen på ett fel i den tekniska utrustningen, uppger Interfax. Vädret i Jaroslavl ska ha varit bra, med endast några moln på himlen.
Flygplanstypen Jak-42 är en av de vanligaste i Ryssland och utvecklades under 1970-talet och togs i bruk på 1980-talet. Men flygplanet som kraschade hade bara tre veckor kvar på certifikatet.
"Flygplanet har använts sedan 1993. VIP-kabinen var till för 73 personer. Certifikatets utgångsdatum var 1 oktober 2011", säger en källa inom flygindustrin till Interfax.
Trots olyckan togs inte övriga Jak-42-plan ut ur drift.
Direkt efter olyckan skickade premiärminister Vladimir Putin i väg transportminister Igor Levitin till olycksplatsen

Omtyckt person
Sympatiske Liv var en oerhört omtyckt människa och tragedin har givetvis satt sina spår.
– Det är med stor bestörtning som vi har mottagit det här beskedet. Det är så tungt... jag klarar inte av att prata mer, säger Hans-Göran Frick, ordförande i Stefan Livs tidigare klubb HV 71.
Tre Kronors förre förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson sörjer sin forne spelare och vän.
– Det är tragiskt det som har hänt. Det är en stor tragedi. Jag lider med Livs familj, hans hustru och barn måste ha det tufft just nu, säger han till TT.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är en av många som sörjer Stefan Liv.
"Det är med stor sorg jag har tagit del av beskedet att ishockeymålvakten Stefan Liv har omkommit i flygolyckan i Ryssland. Jag minns honom som en fantastisk målvakt, både i Tre Kronor och elitserien. Mina tankar går nu till hans familj och vänner", säger han i ett pressmeddelande.

/TT

Stefan Liv 21/12 1980–7/9 2011
sy7ff0ae.jpg
sy7ff0d1.jpg
577676.jpg
577674.jpg
bild
577653.jpg

Svåra flygolyckor med idrottslag- eller trupper involverade:
7 september 2011: Ett ryskt plan störtar strax efter start i Jaroslavl, på väg till Minsk och den ryska hockeypremiären. Minst 36 spelare och ledare i Lokomotiv Jaroslavl avlider.
28 april 1993: Zambias fotbollslandslag störtade i havet utanför Gabons huvudstad Libreville på väg till Afrikanska mästerskapen i Senegal. Ingen överlevde kraschen. 18 zambiska spelare och fem ledare fanns med på planet.
7 juni 1989: 23 holländska fotbollsspelare fanns bland de 174 passagerare som dödades då en DC-8 från Surinam störtade i Paramaribo.
9 december 1987: En Fokker med Perus äldsta och mest berömda fotbollslag, Alianza Lima, störtade i havet och 43 personer dog.
13 augusti 1980: Ett plan med ett fotbollslag från Tasjkent i det forna Sovjetunionen störtade utanför Minsk. Samtliga ombord dödades.
Augusti 1979: Sjutton spelare och ledare i fotbollslaget Pachtator från Tasjkent tillhörande dåvarande sovjetiska ligan dödades då två flygplan kolliderar i luften i Dniprodzerzjynsk, Ukraina. Samtliga 150 ombord miste livet.
13 oktober 1972: Ett plan med 45 människor ombord störtade i Anderna. Ombord var det uruguayanska rugbylaget Old Christians från Montevideo. 16 överlevande hittades mer än två månader efter kraschen och händelsen har bland annat gett upphov till en film.
14 november 1970: Totalt 37 spelare ur Marshalls universitetslag i amerikansk fotboll omkom i en flygkrasch i Ceredo, West Virginia. Även åtta ledare, 25 supportrar och fem besättningsmän miste livet.
26 september 1969: Bolivias samtliga landslagsmän i fotboll avled när deras plan störtade på en flygning mellan Santa Cruz och La Paz i Bolivia.
15 februari 1962: 72 människor dog, bland dem 18 medlemmar i USA:s konståkningslandslag, då ett plan störtade nära Bryssel i Belgien.
3 april 1961: 24 människor dödades, bland dem från det chilenska fotbollsligalaget Green Cross Chilean, då ett plan kraschade i bergen utanför Llico, Chile.
16 juli 1960: Åtta danska landslagsspelare i fotboll dödades när deras plan kraschade strax efter start från Kastrup i Köpenhamn på väg till OS i Rom.
29 oktober 1960: 16 medlemmar i Cal Poly San Luis, universitetslag i amerikansk fotboll, var bland de 22 av 48 passagerare som miste livet då deras plan kraschade i Toledo, USA.
6 februari 1958: Åtta av spelarna i Manchester United var bland de 23 omkomna i en krasch utanför München. Laget var på väg hem till England efter en Europacupmatch i Belgrad.
4 maj 1949: Ett plan med det italienska mästarlaget Torino kraschade i ett bergsområde i norra Italien. Ingen ombord överlevde.

Mest läst