Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
697321.jpg

Stefan Löfven ny partiledare för S

På Socialdemokraterna presskonferens på Sveavägen 68 i Stockholm klargjordes det att Stefan Löfven blir Socialdemokraternas nye partiledare. – Jag är väldigt stolt och glad att vara VU:s kandidat till uppdraget som ordförande, sa Löfven själv på presskonferensen.

Under en kort och ganska kaotisk presskonferens berättade partisekreteraren Carin Jämtin om det verkställande utskottets (VU:s) val, att föreslå Stefan Löfven som ny partiledare för Socialdemokraterna.

– Han är en mycket engagerad och duktig ledare, sa Jämtin.

Partistyrelsen tar det slutgiltiga beslutet under fredagen, men i praktiken kan man redan nu säga att Stefan Löfven blir Socialdemokraternas nye partiledare eftersom han har hela VU bakom sig.

Carin Jämtin fortsatte med att berätta om tiden när hon och Stefan Löfven för första gången jobbade ihop, på Palmecentret. Stefan Löfven satt i styrelsen och han har väldigt goda ledaregenskaper och ett stort socialdemokratiskt hjärta, enligt Jämtin.


Glad och stolt

Bakom skogen av tv-kameror och stativ var det svårt att ens få en skymt av Stefan Löfven, men han hördes klart och tydligt. Han var stolt och glad över att ha blivit vald och han framhävde att Socialdemokraterna har lösningarna för de framtida problemen.

– När jag tittar ut i Sverige i dag ser jag att vi behöver betydligt mer av socialdemokratisk politik, sade Löfven när han fick ordet.

Stefan Löfven tyckte också att Socialdemokraterna har ett starkt och fint lag och att han har som mål att utveckla partiet, det ska bli öppnare. Medlemsantalet ska växa, de nuvarande 100 000 medlemmarna ska bli fler, menade Löfven.


Stockholmsbo

Stefan Löfven föddes i Stockholm men flyttade till Ådalen som fosterbarn. Han sa att under sin uppväxt har han fått se orättvisor från nära håll, vilket väckt hans patos om rättvisa.

Ingen fick ställa några frågor under presskonferensen, men många undrar nu hur det Socialdemokratiska pusslet ska se ut, vilka hamnar på de olika posterna?

Född: 21 juli 1957 i Stockholm.

Yrke: Förbundsordförande i IF Metall sedan den 1 januari 2006.

Bor: I Stockholm tillsammans med sin fru.

Bakgrund: Inledde yrkeskarriären 1979 som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik. Fick sitt första fackliga uppdrag 1981 då han valdes till kontaktombud på sin arbetsplats. Därefter har han haft en rad fackliga uppdrag. 2001 valdes han till biträdande förbundsordförande för IF Metall och fyra år senare blev han förbundsordförande. 2006 valdes han in i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Aktuell: Uppges bli ny S-ledare.

(TT)

Mest läst