Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Stefan i Japan: "Det var riktigt ruskigt"

Flera hundra svenskar befinner sig i Japan. Stefan Nilsson fick springa ned med sin åtta månader gamla son Akira i famnen medan delar av taket i trapphuset rasade.

Stefan Nilsson, ordförande för Studieförbundet näringsliv och samhälle i Japan, är tagen. Hans upplevelse av skalvet var dramatisk.

- Under snart sju år i Tokyo har jag aldrig varit rädd tidigare men idag var det riktigt ruskigt. Nar vattnet ur toan och badkaret började hoppa ur var det läge att springa.

Han bor på 28:e våningen, 100 meter upp i centrala Tokyo, och fick springa ned med sin åtta månader gamla son Akira i famnen medan delar av taket i trapphuset rasade.

- Då vi bor vid vattnet var det samtidigt tsunamivarning. Nu har vi klättrat upp igen då alla hissar i Tokyo är avstängda, säger Stefan Nilsson.

Enligt Anders Jörle, chef på Utrikesdepartementets presstjänst, befinner sig 4-500 svenskar i Tokyo.

- Nu är det ambassadens uppgift att ta redan på hur svenskarna i Japan har det och hur stor omfattningen är, säger han.

Hans Rhodiner (bilden)  är landschef i Japan för Invest Sweden och befinner sig på svenska ambassaden i centrala Tokyo.

- Jag har varit med om ett antal jordbävningar, den största mätte 5,4 men det var en snabb affär. Det kusliga med denna är att den började som en skakning som sedan bara växte och växte.

Tillsammans med övriga personer på ambassaden evakuerade han byggnaden. Där efter följde flera efterskalv som fick marken att hoppa.

- Men Tokyo verkar ha kommit undan med blotta förskräckelsen. Det är värre norrut i Sendai där även Tsunamin slagit till.

Varken tåg eller flyg går för tillfället, och motorvägen är inte farbar. Hans Rhodin berättar samtidigt att det vid sextiden på fredagskvällen lokal tid knappt märks några spår efter jordbävningen där han befinner sig. Husen är moderna och infrastrukturen välbyggd.

- Du ser ingenting här i närområdet. Det är möjligt att det är värre där det finns äldre byggnader. Man blir imponerad av att det inte blir värre.

Han säger att man i Japan ständigt går och väntar på nästa stora jordbävning. Dagens skalv var en obehaglig påminnelse.

- Här är det jordbävningar en gång i månaden. Men de går snabbt över. Det läskiga här var att den höll på så länge, det har vi inte haft på ett tag, den här bara växte och växte och skakade mer och mer.

Antalet efterskalv har också varit många. Hans Rhodiner räknar till tio stora, men säger att det fortfarande kommer mindre skakningar.

441404.jpg
Mest läst