Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vägvalet anser att det är bra att E20 säkras men vi förstår inte varför regionen och kommunerna ska betala 1,3 miljarder för en statlig väg?

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Staten tar springnota för nya E20

Regeringens ”satsning” på E20 genom medfinansiering innebär sämre vård och skola, skriver Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu har regeringen i sin nåd anslagit 2,7 miljarder kronor extra för att råda bot på Sveriges kanske viktigaste, men tyvärr också mest olycksdrabbade väg, E20 genom Skaraborg. Man kan undra vilka projekt det är som får ordinarie pengar och därmed är så mycket viktigare än denna väg? En Europaväg som ansluter till Stockholm, hela Mälardalen och landets näst största region och största hamn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Till detta kommer att staten, som ensamt har ansvaret för det överordnade väg- och järnvägsnätet, inte vill ta detta ansvar. De kräver i stället att enbart regionen och kommunerna i Västra Götaland, som vägen passerar och inte de i Mälardalen, skall vara med och betala kalaset med 1,3 miljarder kronor. Det finns bara ett sätt att betala dessa lokala pengar och det är genom att dra ner på resurserna till sjukvård, kollektivtrafik, skola och äldreomsorg. Det är alltså vi invånare som får betala i form av sämre vård och skola, för att staten smiter ifrån sitt ansvar.

Mer effektivt sätt

Samtidigt satsar regeringen två miljarder kronor under en fyraårsperiod för att förbättra cancervården. Baserat på Västra Götalandsregionens befolkningsmängd skulle då cirka 300-400 miljoner kunna tillfalla regionen. Ett mer effektivt sätt att satsa på bättre vård vore att ta sitt ansvar för riksvägnätet. Och om regioner och kommuner nu är delansvariga för det överordnade vägnätet, borde de inte få ta del av fordons- och drivmedelsskatterna, som vida överstiger statens kostnader för vägnätet?

Vägvalet anser att det är bra att E20 säkras men vi förstår inte varför regionen och kommunerna ska betala 1,3 miljarder för en statlig väg? Detta är ett bra exempel på hur statliga kostnader vältras över på kommun och region genom det nya fenomenet medfinansiering. Och till alla ni som hurrar: har ni förstått att ni själva får betala på bekostnad av något annat?

Claes Westberg (VV)

kandidat regionvalet Västra Götaland

Karin Törnqvist (VV)

kandidat regionvalet Västra Götaland

Anders Trewe (VV)

kandidat regionvalet Västra Götaland