Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Utredaren Eric Sjöström presenterade utredningen om en nationell musikplattform.

Staten står för fiolerna – musiklivet för innehållet

Musiklivet kan själv. Så i framtiden ska staten inte arrangera, utan i stället koordinera musikaliska projekt. Det säger utredningen om en ny musikplattform som presenterades på måndagen.

Om det ska heta Statens musikverk eller Statens musikplattform överlåter utredaren Eric Sjöström till regeringen att besluta om. Men i går lämnade han över det förslag, som innehåller två alternativ, till ersättning för Rikskonserter som avvecklas i år, och myndigheten för Statens musiksamlingar.

Båda förslagen bygger på idén om en liten, flexibel enhet med ett tiotal anställda vars uppgift blir att koordinera musikaliska samarbetsprojekt, framför att producera dem. 25 av Rikskonserters dryga 60 miljoner kronor i dagens budget, ska hanteras av denna enhet. Ett förstärkt stöd till det fria musiklivet, med tio extra miljoner, ger också Kulturrådet en utökad roll för musikutvecklingen från och med nästa år. Komponister ska få ökat stöd med 1,5 miljoner, likaså fonogramstödet. Arrangörsstödet utökas med sex miljoner och Elektroakustisk Musik i Sverige, EMS, som är en avdelning inom Rikskonserter, ska bevaras med fem miljoner i stöd från Rikskonserters budget.

Vad gäller musikscenen Nybrokajen 11, så föreslår utredningen att staten i samråd med Stockholms stad och landsting samt Statens fastighetsverk hittar en lösning på hur den fortsättningsvis ska användas för publika kulturella ändamål.

Målsättningen med utredningen har sammanfattningsvis varit att skapa mer till fler för de statliga musikpengarna.

– Det är inte enormt mycket pengar men vi tror att den här omfördelningen kan skapa en ny dynamik, säger Eric Sjöström.

Mest läst