Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Staten stäms efter dom mot jurist i slöja

Migrationsöverdomstolen har i en dom entledigat en kvinnlig jurist i slöja från uppdraget som asylbiträde på grund av att hon är muslim.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Juristens arbetsgivare är mycket kritisk till beslutet.

-Det är ren och skär diskriminering. Vi kommer att kräva staten på skadestånd på 100 000 kronor för kränkning, säger Ismo Salmi, vid advokatfirman Salmi & Partners där kvinnan är anställd.

Firman kommer också att begära att Regeringsrätten beslutar om resning i målet.

Migrationsverket utsåg i höstas juristen till biträde åt en egyptisk man som söker asyl i Sverige. Han är kristen och har som asylskäl sagt att han och hans familj förföljts av muslimer i sitt hemland.

När han förstod att det biträde som utsetts åt honom var muslim begärde han att få byta biträde.

Migrationsverket avslog hans begäran med motiveringen att juristens religion inte var tillräckligt skäl för byte. Mannen överklagade till Migrationsdomstolen och framförde att juristen var muslim och bar slöja och att han saknade förtroende för henne. Domstolen kom till samma slutsats som Migrationsverket, och nekade mannen att byta biträde.

Mannen överklagade igen, nu till Migrationsöverdomstolen, och i torsdags kom domen som ger honom rätt att byta biträde.

"Han får anses ha uppgett sådana asylskäl att hans upplevelse av situationen är förståelig." skriver domstolen i beslutet.

-Det är otroligt att ett sånt här beslut kan fattas av en överrätt i Sverige. Det är otroligt kränkande, säger Ismo Salmi. -Om det här domslutet får stå fast ser jag en fara för att andra advokatbyråer kommer att tveka att anställa jurister med slöja om det leder till svårighet att få förordnanden från Migrationsverket, säger han.