Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Staten garanterar Saab mer EIB-lån

Riksgälden beviljade på torsdagen garantier för ytterligare EIB-lån till Saab.  Inom två veckor kan företaget ha fått nya pengar i sin kassa.

- De kom igår kväll in med en ansökan om att få låna mera pengar och vi har i dag bevlijat garantier för det, säger Marja Lång på Riksgälden.

Det handlar om ytterligare lån utöver de 217 miljoner euro, som EIB redan betalat ut och svenska staten lämnat garantier för. Hur mycket det rör sig om nu vill inte Riksgälden säga.

- Men vi kommer inte upp i maxbeloppet.

Totalt kan Saab enligt avtalet få låna upp till 400 miljoner euro.

Ett första steg för att få mer lån inom ramen är att Riksgälden godkänner mer garantier.

- Det betalas ut i delar och i takt med att de plockar fram nya projekt ansöker de om mera pengar. Då tittar både vi och investeringsbanken på det projektet och gör en bedömning. Och garanterar vi betalningen så betalar EIB ut pengarna, säger Lång.

Enligt låneavtalet ska Riksgälden hantera en ansökan om mer lån inom tre dagar. Den här gången gick det alltså på en halv dag.
- Sedan brukar EIB ta två veckor på sig att betala ut pengarna, men det är möjligt att de kan göra det snabbare. De går i sin tur ut och lånar upp pengarna på marknaden, säger Marja Lång.

Saab vill inte medge att man lånar mer pengar, utan beskriver ansökan som att man bara använder det lån på 400 miljoner man redan kommit överens om.

- Vi har inte begärt mer pengar. Det som kommer är en ny dragning som man gör per kvartal på de 400 miljonerna. Vi är inte färdiga med detta. Vi har inte begärt mer. Vi har kommit överens om att vi ska ha 400 miljoner. Det finns en plan bakom detta, så det är inget konstigt med det, säger Eric Geers, informationschef på Saab Automobile.

Begäran om ytterligare EIB-pengar kommer inte ens en månad efter att Saabs styrelseordförande Victor Muller sagt att han kontaktat banker för att försöka lösa de redan tagna EIB-lånen, för att Saab ska bli oberoende av svenska staten.

- Det är en ägarfråga och det kan inte jag kommentera, säger Geers.

Vad handlar det projekt om som ni nu begär lån för?

- Det kan inte jag kommentera. Det är något mellan oss och Riksgälden.

Men med nya lån blir det trots allt mer pengar i Saabs kassa?

- Inte mer pengar. Vi har en plan och varje kvartal gör vi en dragning om det man räknar med.

Just nu verkar Saab ha svårt att betala sina leverantörer. Har ansökan något samband med det?

- Nej, nej, nej. Som vi sagt tidigare är det vi ska komma överens om betalnings- och leveransvillkor. Som vi gjorde med Schenker och nu rullar leveranserna som vanligt.

Har ni kommit överens med alla som haft samma problem som Schenker?

- Vi har ett antal som vi diskuterar med och just nu finns ingen anledning att tro att det inte blir någon lösning. Produktionen rullar och det är väldigt viktigt, säger Eric Geers.

I tisdags kväll fick Riksgälden även in en ansökan från Convers Group om att den ryske bankiren Vladimir Antonov ska bli delägare i Saab.

Saabs styrelseordförande Victor Muller kommenterade på onsdagen ansökan som att "Vi har gjort en formell ansökan om att tillåta honom (Antonov) att komma tillbaka".

Riksgälden vill trots Mullers bekräftelse inte kommentera innehållet i brevet från Antonovs bolag Convers Group.

Marja Lång beskriver dock hur en eventuell sådan ansökan skulle hanteras hos Riksgälden:

- På grund av att vi gjort avtalet om att garantera lån till EIB finns en mängd juridiska dokument. Bland annat finns en "change of control"-paragraf, som säger att alla ägarförändringar ska ändras i avtalet

Och alla avtalsförändringar måste godkännas formellt av regeringen.

- Så vi håller på att tittar på de frågor som kan vara aktuella. Sen lämnar vi ett förslag till regeringen, som fattar beslut att göra som vi föreslagit, eller inte.

Mest läst