Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
EGEN LYA. Stimulanser till bosparande finns i många länder, men inte i Sverige. En statlig stimulans skulle göra det enklare och mer naturligt att ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar för sin boendesituation, skriver debattörerna.

Staten behöver stötta ungas bosparande

Amorteringskraven som presenterades av Finansinspektionen i förra veckan riskerar att ytterligare försvåra för människor utan bostad att hitta ett eget hem. Ett bättre alternativ vore att skapa ett statligt subventionerat bosparande för unga. Lär av våra grannländer, skriver Anders Lago och Lars Göran Andersson, HSB.

Finansinspektionen föreslår att nya bolånetagare stegvis ska amortera av sina lån till 50 procents belåningsgrad. Det är naturligtvis angeläget att vi har ett system som stimulerar en sund skuldsättning i samhället.

Men med ett amorteringskrav finns risk att de som i dag saknar bostad får det ännu svårare att komma in på bostadsmarknaden. Och är det något vi inte behöver mer av så är det fler hinder för unga göteborgare att hitta ett eget hem. Skapa i stället ett statligt subventionerat bosparande för unga. Ett enkelt och effektivt verktyg som snabbt ger unga en rättvis möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden.

Bakgrunden till förslaget på amorteringskrav är att oron över att hushållens skulder har vuxit de senaste åren. Det har gått så långt att Riksbankens räntebeslut är givna på löpsedlarna och Finansinspektionens presskonferenser drar fulla hus. Samtidigt är bostadsbristen ett av våra stora samhällsproblem. Amorteringskravet påverkar unga vuxnas betalningsförmåga och risken finns att det kan påverka efterfrågan på nya bostäder. Det är därför viktigt att noga följa så att inte effekterna av amorteringskravet påverkar bostadsbyggandet negativt. Och även se till de större samhällsekonomiska konsekvenser som detta kan ge.

Men behöver inte någonting göras åt hushållens skulder? Jo, när Finansinspektionen föreslog ett bolånetak med krav på 15 procents kontantinsats var det i grunden bra. Det ställer krav på eget kapital för att finansiera boendet. Men det har även visat sig ha en utestängande effekt. Unga vuxna har fått det svårare att komma in på bostadsmarknaden.

Risk för olyckliga bieffekter

Vi menar inte att ett amorteringskrav nödvändigtvis är en dålig idé. Men det finns risk för olyckliga bieffekter som noggrant måste följas. Om amorteringskravet försvårar möjligheten för regeringen att nå målet om 250 000 nya bostäder till 2020 måste politiska åtgärder omedelbart vidtas. Till stor del är det trots allt bostadsbristen som driver upp priserna på bostäder. 

Men det finns en politisk åtgärd som skulle mildra dessa risker redan nu. Och det är en stimulans till de som sparar till en egen bostad. Sverige behöver en sundare sparandekultur.

Syftet med en sådan stimulans är att göra det enklare och mer naturligt att ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar för sin boendesituation. Det skapar trygghet för individen och bidrar till ett hållbart och stabilt samhälle. Stimulanser till bosparande finns i många länder.

I Norge bosparar en majoritet av befolkningen mellan 18 och 33 år. Här får unga spara upp till 25 000 norska kronor varje år med 20 procents skatteavdrag till ett totalt belopp på 200 000 kronor. I Finland har man ett bosparpremiesystem med statligt räntestöd vid bostadslån. Men i Sverige finns varken bosparpremie eller skatteavdrag.

Kan utformas på olika sätt

Det är hög tid att även Sverige får en statlig stimulans för bosparandet. Stödet kan såklart utformas på olika sätt. Ett tänkbart förslag är det som HSB nyligen presenterade tillsammans med bland annat Villaägarna. Det går i korthet ut på att:

  • Skapa ett avdragsgillt bosparande. Ett sparande som kan vara avdragsgillt med ett halvt inkomstbasbelopp och där avdraget uppgår till 20 procent av sparandet.
  • Gör avkastningen på bosparandet skattefritt.

Vi vet att ett förslag som detta har goda utsikter att vinna gehör hos merparten av de politiska partierna. Regeringspartierna S och MP har tidigare uttryckt sig positivt om stöd till bosparande. Det har även FP, KD och C. Om dessa partier gemensamt går från ord till handling kan vi skapa en sundare hushållsekonomi i Sverige. Samtidigt som fler unga vuxna kan hitta ett eget hem. 

Anders Lago

förbundsordförande HSB

Lars Göran Andersson

vd HSB Göteborg

Bild - 2
Anders Lago, förbundsordförande HSBLars Göran Andersson, vd HSB Göteborg
Bild - 3
Mest läst