Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Projektledaren Frida Fogelmark visade runt i lokalerna vid Kungsbacka torg där den nya gymnasieskolan ska ligga.

Startar ny gymnasieskola

Beda Hallberg ska vara det lilla alternativet. En skola för dem som inte vill gå på ett traditionellt gymnasium, förklarade arbetsgruppen som presenterade den nya skolan i Kungsbacka.

I onsdags fattades det slutliga beslutet om skolstart i lokaler vid Kungsbacka torg.

– Det är inte alldeles självklart i en tid med vikande elevkullar och många friskolor att en kommun startar ett nytt gymnasium, så vi är väldigt stolta i dag, sa gymnasie- och vuxenutbildningens, sa ordförande Jan Österdahl (M) på gårdagens presskonferens.

Projektledaren Frida Fogelmark berättade att Beda Hallbergs gymnasium blir en skola för såväl dem som inte fullföljt sin gymnasieutbildning som för förstagångssökande som vill gå på en mindre och mysigare skola med annorlunda pedagogik.

Eleverna ska till exempel kunna läsa i valfri takt, ha stort inflytande på upplägget, arbeta ämnesövergripande och slippa läxor.

– Vi hoppas kunna skräddarsy utbildningen för den enskilde, förklarar hon.

– Det handlar om att fånga upp ungdomarna där de är. Vi kommer behöva vara flexibla och utveckla metoder med tiden, tillägger utvecklingsledaren Cecilia Tengelin Danielsson.

Målet är inte att alla elever ska få slutbetyg från gymnasiet. Snarare att hjälpa till att hitta motivation för lärande igen.

För dem som inte fullföljt gymnasiet eller vill gå på en mindre skola.

Erbjuder Samhällsvetenskapliga programmet, inriktning beteendevetenskap.

Smygstartar i vår. Väntas nästa höst ha 50 elever. Fullt utbyggd omkring 150-200 elever.

Gymnasiet är en produkt av projektet Plug in, som Kungsbacka deltar i, som syftar till att minska avhoppen från gymnasiet.

Beda Hallberg (1869-1945) från Onsala var initiativtagare till försäljning av majblommor.

Riksstyrelsen för Majblomman liksom familjen har sagt ja till att använda hennes namn. Ett närmare samarbete där organisationen exempelvis skulle kunna stötta behövande elever ekonomiskt diskuteras också.

Mest läst