Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

778877.jpg

Starka känslor bland GP:s läsare

Rapporteringen om Västtrafiks biljettkontrollanter väcker starka känslor bland GP:s läsare.

Det senaste dygnet har många svarat på frågan "vad tycker du om att kontrollanterna tagits ur tjänst". Åsikterna varierar och många frågar sig vilka rättigheter kontrollanterna egentligen har.

"Oavsett rättsläget så är väl det enda rätta att ta kontrollanterna ur service tills reglerna är klargjorda för alla", skriver signaturen "BMP".

"Tycker givetvis att detta är tråkigt men att som kontrollanterna vägra genomföra sitt jobb känns som ett erkännande om att man gjort ett fel", menar "farikal".

Signaturen Reagera anser att allt borde kunna få en enkel lösning:

"Vad är problemet? Betala avgiften så slipper du problem",

Många diskuterar vad kontrollanterna får göra och inte.

"Det finns inget lagstöd för kontrollanter/civila att gripa på misstanke. De gjorde fel och gjorde sig skyldiga till både misshandel och olaga frihetsberövande", menar "Anominuz".

"Lagen lyder: Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar.", skriver signaturen "ViQ".

"Problemet är att det inte är olagligt att tjuvåka eftersom man bara får en kontrollavgift", menar "c_olsson" som snabbt får svar av "Pumba".

"Det är olagligt att tjuvåka. Brottet heter bedrägligt beteende och har fängelse i straffskalan och är därför gripbart även för envar."

Diskussionen rör också egna erfarenheter av biljettkontrollanter.

"Har bott i underbara Göteborg i 15 år. Har åkt en hel del kollektivtrafik här men har aldrig haft problem med de biljettkontrollanter", skriver "KoffeGbg".

"Jag åker sällan spårvagn, men har vid ett tillfälle åkt dit för böter. När kontrollanterna (typ 6st) gick på spårvagnen såg dom ut som en kommandostyrka. Bara en sån sak är ju provocerande," tycker "S2012".

Mest läst