Stark kritik mot S kompromiss

ANNONS
|

I den nya kompromissen har skrivningarna skärpts om att begränsa vinster och vinstuttag, men framför allt om kommunernas inflytande vid bildandet av nya friskolor.

-Det är omskakande, en omsvängning av mycket stor magnitud. Det är inte en kompromiss för S partistyrelse, det är en kapitulation, säger utbildningsministern och Folkpartiledaren Jan Björklund till TT och hävdar att S verkar ha tagit steget tillbaka till 1970-talet.

Björklund tolkar skrivningarna om friskolor som ser ut att vinna gehör på kongressen som att kommunerna, i praktiken, får ett veto när det gäller etableringar av nya friskolor.

-Det blir ett kommunalt veto. Det krävs ett samarbetsavtal med kommunen för att en friskola ska få starta och vi vet att många S-kommuner är emot friskolor och om kommunen inte vill ha ett samarbetsavtal så blir det inget, säger Jan Björklund.

Äldreminister Maria Larsson (KD) är mycket kritisk till att kommuner och landsting ska få avgöra om upphandlingar ska riktas till enbart non profit-aktörer.

-Det är djupt bekymmersamt för de äldre. Det skulle ta bort rätten att bestämma över sitt eget liv och vardag och ge utökad makt till politikerna, säger hon och pekar på mätningar som visar att 83 procent vill kunna välja äldreomsorg.

Larsson anser också att S-linjen lägger en död hand över innovationer och investeringar i en bransch där de allra flesta företag är mycket små.

Även intresseorganisationen Vårdföretagarna kritisk till S-ledningens kompromiss. Enligt organisationens näringspolitiska chef, Håkan Tenelius, innebär förslaget ett allvarligt hot mot valfriheten.

ANNONS

Miljöpartiets talesperson i skolfrågor, Mats Pertoft, framhåller att han inte vet hur S själva tolkar skrivningarna om friskolor i kompromissen om vinst i välfärden. Men han konstaterar att det innebär problem om det innebär kommunal vetorätt mot nya friskolor.

-Vi har ett kongressbeslut så sent som från förra året på att vi är motståndare till kommunalt veto, säger Pertoft till TT.

Från S partilednings håll uppges att den enda "substantiella förändringen" jämfört med tidigare S-linje är att kommuner ska ha ett "avgörande inflytande" vid etablering av friskolor.

-Både kommun och stat ska ha inflytande över det här och kommunernas inflytande måste stärkas, helt enkelt för att det ska finnas bra skolor och att de ska kunna planera så att ungar, oavsett om de bor i en liten eller stor ort, får en bra skola. Så kommunerna får ett starkare inflytande, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

På frågan om det innebär att en kommun kan säga nej till en friskola att etablera sig, svarar Jämtin:

-Det innebär att kommuner och stat ska ha inflytande båda två och att kommunernas inflytande stärks.

Vad formuleringarna om vinster i välfärd och friskolor verkligen kommer att innebära i konkret lagstiftning om S bildar regering efter valet går inte att säga i dag. Utredningar kommer att behöva tillsättas.

Den skånska delegationen, som varit en av de mest drivande för att stoppa vinstuttag ur privata bolag i välfärden, kommer att ställa sig bakom partistyrelsens förslag.

LO tycker att det är bra att S vill ge kommunerna ett avgörande inflytande vid friskolors etablering.

-Det är viktigt för oss i LO att ansvaret för vård skola och omsorg ska ligga hos politikerna lokalt i kommuner och landsting. Här går man fram på skolans område med en etableringskontroll där det är politikerna lokalt som bestämmer över etableringen, det är bra att man gör det just på skolans område, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.

När det gäller att begränsa vinsterna så ville LO gå längre, men är nöjd med S-linjen i alla fall.

ANNONS