Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Stans själ finns på Second Longstreet

Sjabbig eller kontinental? Enligt The New York Times det "riktiga" Göteborg. Sakta börjar turister hitta till Andra Långgatan.

Skön jazzmusik strömmar ut från ett öppet fönster. Dofter av indisk mat, thai, japanskt, koreanskt och libanesiskt letar sig ut på gatan. I de små butikerna säljs allt från rättvisemärkta skålar, militärkläder och begagnade LP-skivor till billigt snus och antikviteter. Listan kan göras lång. Och så finns ju sexbutikerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Andra Långgatan är den fräckaste gatan i stan – och här finns inget H&M eller McDonald's, säger Christer Jansson, ägare av Jazzå Bar och restaurang.

Men det är lika bra att säga det direkt: det är inte hit den stora turistströmmen går. På turistförmedlingen nämns gatan knappt och den pryder inga vykort. Men i ett reportage i The New York Times för snart tre år sedan var det här som reportern hittade det "riktiga" Göteborg. Den finns också med i enstaka guideböcker och beskrivs då som alternativ, genuin – och sjabbig. Eller kontinental.

- Det ser faktiskt ut som San Francisco här, konstaterar Rene Falk när vi stoppar honom på trottoaren och frågar varför han och sonen Paul har hamnat just på Andra Långgatan.

Det visar sig vara en slump. Liksom att de hamnade i Göteborg över huvud taget.

- Vi skulle till Köpenhamn, men det fanns inga flyg så vi åkte hit i stället, säger Paul Falk.

Handlare och restaurangägare på Andra Långgatan säger att en del både utländska och svenska turister hittar hit. Det har blivit fler de senaste åren, men till viss del handlar om sådana som har gått fel eller bara råkat hamna här. Lite som tyskarna Rene och Paul.

Eller Lotte Marsiglia med sonen John från Helsingborg.

- Vi är i Göteborg över dagen och har varit och ätit gott i Saluhallen. Just här har vi hamnat av en tillfällighet på väg till bilen, säger hon.

Men vi hittar också en som speciellt har sökt sig till Andra Långgatan: Anna Blomquist från Uppsala.

- Min kompis Emma ville visa mig de mysigare delarna av stan och hon har berättat att detta är en alternativ gata. Och det är verkligen mysigt här, säger hon medan Isabella Johansson som jobbar på kaféet Two little birds serverar kaffe.

Isabellas erfarenhet är att många unga – ofta från Norge och Danmark – söker upp Andra Långgatan för att det är trendigt.

Men till restaurangen bredvid kommer busslaster med asiater. Det kan komma upp till ett hundratal på en dag.

- Vi har avtal med olika företag. Mest är det turister från Korea som stannar här och äter, men också från Kina och Malaysia, berättar Ling Ang på Yammy, Göteborgs enda koreanska restaurang.

Men just den här dagen kommer inga. I stället träffar vi Sarah Mesina som har klädbutiken Flee market. Hon och kompisen Guttan är kritiska till att Göteborg och Co inte marknadsför Andra Långgatan bättre.

- Turisterna hittar inte hit. I stället är det djungeltrumman som gäller för att sprida ut att saker är på gång, säger Sarah Mesina.

I början på sommaren blev Andra Långgatans dag en succé och om hon fick önska skulle det vara en liknande dag en gång i månaden – hela sommaren.

Johan Kronquist på skivbutiken Dirty records drömmer om att Andra Långgatan ska bli gågata. Och han håller helt klart med reportern på The New York Times.

- Det är här man hittar Göteborgs själ.

Bild - 2

"Det händer alltid något nytt på Långgatorna. Det finns en kontinental känsla i området. Studenter, konstentusiaster och stadsfolk delar gatorna här."

The Insider's guide to Göteborg

"Långgatorna representerar en mix av kaféer, gallerier, konstateljéer, skivbolag och sexbutiker. De ligger sida vid sida och delar samma dyrbara stadsluft."

The New York Times

"Linnéområdet håller fast vid sina sjabbiga rötter, speciellt kring Långgatorna. Här samsas hippa kaféer, antikaffärer och trendiga butiker med ruffiga sexbutiker. Det är en magnet för kreativa typer."

Lonely Planet

"Andra Långgatan är känd för porrklubbar och bra öl. Men var inte rädd! Det här är en trevlig gata med besökare mellan 18 och 55 år. Riktigt bra krogar (utan porr) i varje hörn. (Gå bara förbi skyltfönstren med skumma affischer)."

iwannagothere.com

Mest läst