Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Stank över Göteborg förbryllar

Det stinker surt om Göteborg - men ingen vet varför. Vanligaste tipset: Väröbruk.

En lätt stinkande doft av klassiskt massabruk stod om Göteborg med omnejd på måndagsmorgonen. Som en sur påminnelse om något som inte borde finnas där.

Men vad det beror på är ett mysterium även för de sakkunniga som är satta att vaka över vår luftkvalitet.

- Vi har pratat om det och funderat lite, men känner inte till något. Ingen på miljöskydd heller, säger Maria Holmes som arbetar med luftövervakning.

Hennes enhetschef på miljöförvaltning Linus Theorin ar inte heller någon förklaring:

- När det dyker upp något brukar det ofta vara någon verksamhet i hamnen, att det hänt något konstigt på raffen eller att man till exempel lastar av råterpentin. Det kan lukta rätt illa, men det är nog inte fallet nu. Det brukar de alltid meddela oss.

Det har varit en del klagomål från komposteringsanläggningen vid speedwaybanan på Hisingen. Men det är inget som kan hänföras till måndagsmorgonens dofter, enligt Linus Theorin.

- Men vi kan kanske få lite indikationer under dagen, säger han.

På eftermiddagen hade hört sig för och även ringt till Värö Bruk om något ovanligt hänt där. Men nej, bara de vanliga utsläppen, heter det.

Många människor som mejlar eller ringer GP har dock en gemensam gissning - att det är lukter från Värö Bruk som spritt sig med vindarna.

En boende i Kungsbacka säger att de ganska ofta där känner av verksamheten vid Värö Bruk. Det är ovanligt att det når Göteborg, men det händer.

Miljöförvaltningen har inte fört någon riktig statistik över tidigare doftchocker, så därför är det svårt att säga vad det brukar bero på, förklarar Linus Theorin.

Mest läst