Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Grafer till webbnyheterna

Stadig tillväxt för hushållens lån

Hushållens lån fortsatte att växa under januari i samma takt som månaden före. Ekonomer räknar med att kurvan fortsätter uppåt tillsammans med stigande bopriser.

Hushållens lån hos banker och andra finansinstitut ökade i januari med 5,1 procent jämfört med motsvarande månad 2013, oförändrat jämfört med december, SCB.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För bostadslånen var tillväxttakten 5,4 procent. Totalt uppgick hushållens bostadslån till 2 349 miljarder kronor.

Snitträntan på nya lån var 2,57 procent i januari, jämfört med 2,73 procent i december. Snitträntan för bolån var 2,45 procent i januari.

Siffrorna ligger i linje med vad man kunnat vänta sig, enligt Olle Holmgren, ekonom på SEB. Han räknar med att tillväxten för utlåningen till hushåll ökar framöver, i takt med att byggandet ökar och bostadspriserna fortsätter uppåt.

-Det kan accelerera med någon halv procentenhet upp till en procentenhet under det kommande året. Men det är en ganska mild ökning mot vad vi haft förut, säger han. -Det här är något som reglerarna har ögonen på och man kommer försöka motverka att det går för snabbt.

Sammanlagt hade hushållen lån i januari på 2 908 miljarder kronor. Av ökningen på 136 miljarder kronor jämfört med januari i fjol stod bostadslån för 119 miljarder.

Bolåneräntorna har sjunkit stadigt under en längre tid. I januari förra året låg snitträntan på nya lån på 2,86 procent, medan snitträntan på bolån var 2,88 procent. Det innebär att snitträntan sjunkit med drygt 0,40 procentenheter på ett år.

Bankernas privatekonomer brukar ge rådet att binda åtminstone en del av sin lån, ofta med argumentet att räntorna kommer att stiga framöver.

-Bakom nedgången ligger ju framför allt att Riksbanken har sänkt styrräntan till 0,75 procent, men sedan är ju det så att man inte vet vad räntan blir i framtiden. Vad man kan veta är att Riksbankens styrränta inte kan bli så mycket lägre, men det finns väldigt mycket utrymme uppåt, säger SBAB:s chefekonom Tor Borg.

Borg räknar fortfarande med att räntorna kommer att vara högre på ungefär fem års sikt.

-Och det är lite det perspektivet man ska ha när det gäller bolån.
Mest läst