Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Största kryssningsfartyget kommer snart tillbaka

Jättekryssaren Royal Princess stannade bara åtta timmar i Göteborg. Men flera tusen passagerare hann "göra" stan med omnejd.

Se också tv-inslaget från Royal Princess.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Royal Princess, 330 meter lång och 19 däck hög, smög in lite fint till Skandiahamnen i ottan på onsdagen. Klockan 14 drog hon, fartygets 3 550 passagerare och 1 500 ombordanställda vidare mot Östersjön.

Ett tips till er som missade eventet: Den 5 juni är lyxkryssaren tillbaka igen.

73 kryssningsfartyg anlöper Göteborg i år. Royal Princess är nyast och störst.

GP fick en tur ombord bland restauranger, pooler, sviter, spaanläggningar, glas, mässing och guld. Lyx i både kubik och kvadrat på de flesta håll, lite åt Stenafärja på andra.

Bara att ta sig ombord var en övning i sig. Ungefär som säkerhetskontrollen på en flygplats.

Sedan berättade befälhavaren Dino Sagani på den hypermoderna, tennisplanstora bryggan om fartygets omfattande säkerhetssystem.

- Vi har ett system som innebär att den typ av olycka som Costa Concordia råkade ut för inte kan inträffa, säger han stolt.

Stolt blev befälhavaren också när Lena Malm, kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg, och hamnkaptenen Jörgen Wallroth överlämnade sina gåvor vid en så kallad plakettceremoni.

Lite ledsen är Dino Sagani för att han inte får se mer av Göteborg än Skandiahamnen.

- Det är nästan alltid så när vi ligger i hamn. Royal Princess är så stor att vi för det mesta ligger vid kaj i olika uthamnar, säger han.

Princess Cruises, som äger Royal Princess, riktar in sig på en mogen publik.

- Vi har inga barnrabatter men välkomnar förstås barn. Men de flesta som reser med oss är medelålders och äldre, snittåldern är runt 45-50, säger Michael Korhonen, koordinator på rederiet och guide på rundturen ombord.

Över 2 500 av de passagerare som kom med Royal Princess till Göteborg valde att åka in till stan, några så långt som till Marstrand och Klädesholmen.

- Cirka 30 procent av passagerarna nu är nordamerikaner, resten från övriga världen, upplyser Korhonen.

Mest imponerade är fartygets hjärta eller nav, den så kallade piazzan, ett fantastiskt bygge i italiensk stil i glas, marmor och guld, fylld med dygnet runt-öppna restauranger. På piazzan finns också vinbar, glassbar och chokladbutik.

Också de översta däcken, med pooler, relaxavdelningar, barer och utrymmen för basketboll och shuffleboard, är överdådiga.

Häftig är även seawalken, två svängda gångtunnlar med väggar och golv av glas. De sticker ut från fartygets båda sidor 40 meter över havet. Wow!

Lite mer alldagliga är bufférestaurangerna. Det är nästan lite Stena-känsla över den avdelningen, faktiskt.

Det kostar förstås skjortan att åka med? Nja, inte riktigt. Konkurrensen om kryssningsresenärerna är hård och resor i Östersjöområdet har drabbats av många avbokningar på grund av oron i Ukraina och Ryssland.

- Just nu kan du resa i en insideshytt på elvadagarskryssningen Köpenhamn-Oslo-Göteborg-Warnemünde-Tallinn-St Petersburg-Stockholm-Köpenhamn för 5 900 kronor. Det är drygt 500 kronor per dag inklusive helpension dygnet runt, noterar Michael Korhonen.

En utsides balkonghytt kostar från en tusenlapp mer.

Fakta

Royal Princess gör i år 16 kryssningar på Östersjörutten. Vid hälften av dem anlöper fartyget Göteborg. Närmast besök är den 5 juni.

Mest läst