10 tips till Göteborgs bilister inför påskens väderväxlingar

Tät trafik och risk för halka – så räkna med att det kan bli stökigt på vägarna i påsk. Men med rätt förberedelser kan du minska riskerna för att du och din familj ska drabbas av en olycka. Här är expertens tips.

ANNONS
|

Storhelger som påsken innebär att fler människor är ute och rör sig på vägarna. Många reser för att fira tillsammans med släkt och vänner, andra åker till fjällen med familjen för att njuta av skidåkning.

Skärtorsdagen brukar vara den mest intensiva dagen under helgen då det kan bli mycket trafik och stressigt ute på vägarna.

– Man får räkna med att det tar lite längre tid att köra i påsktrafiken än normalt. Ett bra tips är att inte ha någon speciell tid då du måste vara framme. Låt resan ta den tid den tar. Då slipper du bli stressad, säger Alexandra Giers, kommunikationsansvarig på Continental Däck Sverige AB.

ANNONS

Föraren främsta orsaken

Trots att både vägar och bilar har blivit säkrare stiger olycksstatistiken ofta under storhelgerna. Och det finns undersökningar som tydligt pekar ut förarna som den främsta orsaken.

– Även om nyare bilar i dag är säkrare tack vare aktiva och passiva säkerhetssystem så beror fortfarande majoriteten av olyckorna faktiskt på dig och mig som sitter bakom ratten. Prioritera fikapauser och låt alla dina små och stora medpassagerare få ta en bensträckare med jämna mellanrum, säger Alexandra Giers.

Rätt däck på bilen

Att bilen är rätt rustad påverkar också säkerheten under påskresan. En av de viktigaste faktorerna är däcken, speciellt under den här årstiden när väglaget ofta växlar och kan vara opålitligt.

Bra mönsterdjup och rätt lufttryck borgar för bättre grepp – men det är också viktigt att planera så att man inte sätter på sommardäcken för tidigt.

– Om man reser långt under påsken är det inte helt ovanligt att man passerar ett par klimatzoner, till exempel om man kör från Skåne för att åka skidor i fjällen, säger Alexandra Giers.

10 TIPS FÖR EN SÄKRARE PÅSKRESA

* Sätt barnen i godkända barnstolar anpassade efter ålder och vikt. Ta av tjocka jackor så att bilbältet sitter tight mot kroppen.

* Ta pauser och se till att du som kör är utvilad. Du som sitter bakom ratten är en avgörande faktor för säkerheten. Så se till att du som kör är utvilad och ta pauser lite då och då.

* Undvik stress. Det finns många undersökningar som visar att stressade människor i högre utsträckning fattar dåliga beslut.

* Håll hastigheten då olycksrisken ökar vid högre hastigheter. Om du råkar ut för en olycka är hastigheten ofta avgörande för hur svårt skadade förare och passagerare blir, ju högra hastighet desto allvarligare olycka.

* Håll avstånd. Det tar tid att få stopp på en bil, även om däcken har optimalt grepp. När man håller ett ordentligt avstånd till bilen framför ger man sig själv lite extra tid i en paniksituation.

* Välj rätt typ av däck för hela resan. Finns det risk för halka ska vinterdäcken självklart behållas på.

* Kontrollera däckens mönsterdjup. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm och vinterdäck ska ha 3 mm för att vara lagliga.

* Kontrollera lufttrycket i alla däck. Fel lufttryck ökar inte bara bilens bromssträcka, utan även slitage och bränsleförbrukning.

* Säkerställ att sikten är optimal. Fyll på spolarvätska och ha gärna en extra flaska i bagageutrymmet.

* Packa säkert. Lösa föremål i bilen slungas framåt vid en kollision eller tvär inbromsning och vållar som regel skador. Tänk ”less is more”i kupén. Ställtunga saker långt in i bagaget och använd gärna takbox.

ANNONS