Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Stödet har minskat för Junilistan

  politik: Från ingenstans till 14,5 procent. Junilistans EU-kritik gick hem hos svenska folket sommaren 2004.
  Med stöd av 363 472 väljare lyckades Junilistan erövra tre av de 19 svenska mandaten i EU-parlamentet. Nils Lundgren blev "Super-Nisse" i tidningsrubrikerna efter valnatten den 13 juni.
  Så sent som den 11 februari 2004 lanserades uppstickaren Junilistan av den förre riksbankschefen Lars Wohlin och Nordbankens tidigare chefsekonom Nils Lundgren. Båda hade varit mycket aktiva på nejsidan i folkomröstningen om EMU året innan.
  I jämförelse med de övriga partierna hade Junilistan begränsade resurser att tillgå under sin valkampanj. Men Nils Lundgren, uppbackad av en finanselit, lyckades få ut budskapet att Junilistan var det enda partiet som hade kraft och mod att bekämpa "penningslöseriet inom Brysselbyråkratin".
  Nils Lundgren var EU-valets underdog, som inte fick vara med i slutdebatten i tv. Men det var ingen nackdel utan snarare en fördel. Lundgren drog främst till sig manliga väljare från s och m.
  2005 började Junilistans sympatisörer ställa krav på att partiet även skulle ställa upp i riksdagsvalet 2006. Nils Lundgren var själv länge tveksam, men han fick ge vika för den interna opinionen och den 3 oktober kom beskedet om satsningen på riksdagen.
  I den första Sifo-undersökningen efter beslutet nådde Junilistan fyra procent, men sedan dess har stödet minskat. I den senaste Sifomätningen i december fick Junilistan endast 2,2 procent.
  Hösten var motig för Nils Lundgren. Junilistan fick vidkännas flera avhopp av vilka göteborgaren Tom Heyman var det mest uppmärksammade. Den förre moderate riksdagsmannen Heyman anklagade sin partiledare för toppstyrning.
  När Lundgren nu räknar med att lämna Europapolitiken för att helhjärtat kunna satsa på riksdagsvalet innebär det att hans plats övertas av KG Svenson, tidigare socialdemokrat från Solna. Han skulle då få sällskap av Lars Wohlin och Hélène Goudin, som redan representerar Junilistan i EU-parlamentet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.