Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stöd Egyptens kvinnor

Kvinnorna måste ges inflytande över konstitutionen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Omvärlden ser med fasa på hur våldet i Egypten eskalerat. Några vars situation blivit alltmer riskfylld är kvinnornas. Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterade om minst 91 fall av överfall och våldtäckt under de fyra första dagarna av protester på Tahrirtorget. Kvinnor attackeras av grupper av män – ibland över 100 – samtidigt som volontärer och andra som försöker hjälpa kvinnorna attackeras med knivar, bälten och andra vapen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kvinnors situation i Egypten har sedan revolutionen 2011 försämrats. Enligt en FN-studie har 99 procent av alla kvinnor utsatts för sexuella trakasserier. Kvinnorna vet att det inte lönar sig att polisanmäla. Till och med lagstiftare har öppet menar att kvinnor har sig själva att skylla för att de försätter sig i situationer där de blir våldtagna.

Men trots att de riskerar sina kroppar var det fler kvinnor som gav sig ut på Tahrirtorget den här gången än under revolutionen 2011. Kvinnor driver den politiska utveckling lika mycket som män då de utgör hälften av alla som protesterar. Däremot är de utestängda från den formella makten. När den nya konstitutionen togs fram förra året var enbart 7 av 100 personer i arbetskommittén kvinnor. Föga förvånande lyste paragrafer om kvinnors rättigheter med sin frånvaro i den färdiga konstitutionen.

Den tillfällige presidenten Adli Mansour meddelade i går att förändringar i konstitutionen skall vara klara för en ny folkomröstning inom drygt fyra månader. En så tajt tidsprocess minskar möjligheten att marginaliserade delar av det egyptiska samhället kommer att konsulteras. Det egyptiska centret för kvinnors rättigheter (ECWR) har krävt att minst en tredjedel av de som arbetar fram en ny konstitution ska vara kvinnor. Deras krav måste få gehör.

Det går inte att hasta fram en demokrati utan att hela befolkningens rättigheter respekteras. De som försöker tysta kvinnors röster genom sexuellt våld har uppenbarligen inte lyckats. För hela Egyptens demokratiska utveckling skull måste nu kvinnor inkluderas i den politiska eliten. Omvärlden har ett ansvar at ställa sig bakom kvinnoorganisationens krav på representation. Annars är tal om demokrati inget annat än tomma ord.