Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ställ upp för hyresrätten

Storstädernas centrum får inte utvecklas till reservat för bostadsrätter bara för att det är svårt att försvara hyresrätten.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hyresrätter i innerstan fungerar inte, hävdar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i en intervju för DN. Visserligen uttalar sig Reinfeldt om Stockholms innerstad, men det blev inte mer rätt för det att sväva på målet om den blandade staden. Den politiska viljan blev inte tydligare när han för TT tillade att han tycker att hyresrätter är välbehövliga.

Hyresrätter behövs i alla hyreslägen och i alla stadsdelar. Alla behöver bo, men långtifrån alla har en eller ett par miljoner att köpa bostad för. Alla som kan vill inte binda kapital eller ta stora lån. Hyresrätten kan vara ett budgetalternativ, men också ett fullserviceboende för den som hellre betalar än tar ansvar för reparationer och underhåll. Och det är lätt att flytta från en hyresrätt.

Möjligen är det särskilt svårt att försvara hyresrätten i centrala Stockholm, men även Göteborg och Malmö har stadskärnor där hyresrätten är en hotad boendeform. Förhoppningsvis är Reinfeldts bostadsminister, Stefan Attefall (KD), mera stridslysten.

I Göteborg omvandlades 12 164 hyresrätter till bostadsrätter åren 2001 till 2009. Omvandlingen avspeglar en tilltagande segregering. I centrum blev 4 081 hyresrätter bostadsrätter, i Angered bara 240.

Resultatet är att det 2009 fanns 10 817 hyresrätter och 1 611 bostadsrätter i Angered medan det i centrum fanns 7 477 hyresrätter och 11 517 bostadsrätter.

En slutsats är uppenbar. Det behövs fler bostadsrätter i Angered och fler hyresrätter i centrum. Men fler hyresrätter i centrum leder inte automatiskt till minskad social segregering. Ropet på billiga hyresrätter i centrala stan är orealistiskt. Det blir aldrig mer billigt att bo centralt. Jämförelsevis höga hyror är tvärtom en förutsättning för att inte hyresrätterna i centrum skall bli ännu färre. Detta har även Hyresgästföreningen insett.

Första januari trädde nya regler för hyresförhandlingar i kraft sedan förre bostadsministern Mats Odell (KD) klokt nog låtit Hyresgästföreningen, allmännyttan och privata Fastighetsägarna göra upp innan han skrev proposition. Med de nya reglerna försvinner allmännyttans särställning. De kommunala bostadsbolagen skall drivas affärsmässigt i stället för enligt självkostnadsprincipen. Hyrorna sätts efter trepartsförhandlingar. Allmännyttans hyror är inte längre normerande.

Avsikten med reformen är att göra det lönsammare att bygga och förvalta hyresrätter i attraktiva lägen – där det annars byggs nästan enbart bostadsrätter. Det är en bra reform som kan behöva följas upp med skattejusteringar. Enligt Hyresgästföreningen och allmännyttan gör nuvarande skatteregler en nybyggd hyresrätt 2 000 kronor dyrare per månad än motsvarande bostadsrätt eller småhus.

Beräkningar i egen sak kan alltid ifrågasättas. Det är exempelvis svårt att uppskatta värdet av eget arbete i ett småhus eller en bostadsrätt. Men så långt möjligt är det Stefan Attefalls viktigaste uppgift som bostadsminister att skapa neutrala villkor mellan bostadsmarknadens olika upplåtelseformer.

Finns den politiska viljan fungerar hyresrätten – även i innerstan.

$1

Mest läst