Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Språkelever ska belönas

Högstadieelever som läser franska, tyska eller spanska ska belönas med extrapoäng vid antagningen till gymnasiet, föreslår regeringen.

-Att läsa flera språk ska löna sig, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Förslaget ska ses mot bakgrund att eleverna i dag visserligen har möjlighet att läsa ett modernt språk utöver engelska, men i slutet av årskurs 9 är det bara sex av tio som gör detta.

Betyget för moderna språk ska enligt förslaget få räknas som ett sjuttonde ämne när meritvärdet läggs ihop, utöver de 16 ämnen som är standard. Även ett G i ämnet språkval lönar sig då, genom att ytterligare tio poäng kan läggas till meritvärdet.

Enligt planen ska förslaget gälla för elever som börjar årskurs 6 i höst och därmed tillämpas i urvalet till gymnasiet första gången inför höstterminen 2014.

I dag kan en elev få maximalt 320 meritpoäng. Det förutsätter högsta betyg, det vill säga MVG, i alla ämnen. Med regeringens förslag kan den som läser ett modernt språk få maximalt 340 poäng.

Skälen till att elever i dag ofta väljer bort tyska, franska eller spanska, och i stället väljer extra svenska eller engelska, är enligt Björklund taktik, bekvämlighet eller ointresse.

-Språk är det ämne som ger mest läxor, mest glosor och mest grammatik. Det kräver tunga insatser av eleverna, sade Björklund på pressträffen.
Mest läst