Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
833904.jpg

Sprängmedel på kärnkraftverk

Allt tyder nu på att sprängämnet placerats på trucken i det yttre, så kallade industriområdet, på Ringhals.

Sprängmedlet hittades när Ringhals följde sina normala rutiner för gods- och fordonsavsökning. Det var en bombhund som markerade vid den truck där sprängmedlet hittades.

Ämnet skickades för prov med helikopter till Statens kriminaltekniska laboratorie i Linköping. På torsdagsmorgonen bekräftade de att det rör sig om ett sprängämne.

– Det första delbeskedet från den kriminaltekniska analysen bekräftar att det rör sig om sprängämne. Exakt vilket ämne det handlar om eller hur stor mängd vill vi inte uttala oss om för närvarande eftersom utredningen nyligen inletts och fortfarande pågår, säger Ingmar Nilja, presstalesman vid Hallandspolisen.

Sprängmedlet saknar antändningsanordning, och det fanns därmed ingen explosionsrisk.

Sprängmedlet hittades på en brandsläckare på truckens översta trappsteg. Det ska vara stort som en knytnäve, och vara av typen som används vid byggarbetsplatser. Kvinnan som körde trucken ska må bra.

- Hon har ju inte varit utsatt för någon riktig risk i och med att det inte är en bomb, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals till gp.se.

Trucken ägs inte utav Ringhals, utan tillhör ett samarbetsföretag som arbetar på området. Fordonet ska dock inte ha lämnat området på väldigt länge.

Ringhals delas in i två zoner. För att komma in i det första, som kallas industriområdet och omgärdas av ett högt staket, krävs passerkort. Det är först när man kommer in i det andra, det så kallade driftsområdet som ordentlig kontrollering sker. Trucken i fråga ska inte ha lämnat Ringhals på väldigt länge, och kontrollerades senast i måndags, enligt Ringhals kommunikationschef. Det var också på vägen in i driftsområdet som sprängämnet upptäcktes. Allting tyder därmed på att sprängämnet placerats på trucken i det yttre industriområdet.

Det finns inga naturliga orsaker till att sprängmedlet skulle ha funnits där.

- Det förekommer sprängmedel på området ibland, när olika entreprenörsföretag utför arbeten. Men det på går inga arbeten just nu som skulle kräva sprängmedel. Och det kontrolleras rigoröst, säger Gösta Larsen, kommunikationschef till gp.se.

Polisen har under natten genomsökt anläggningen med hundpatruller. Insatsen är omfattande med tanke på att det är ett 100 hektar stort område som ska undersökas.

- Inget annat misstänkt material har hittats. Vi fortsätter nu med att söka igenom det yttre och inre staketet, sa Ingmar Nilja på torsdagsmorgonen.

Vid Ringhals fanns en tydlig polisnärvaro på torsdag morgon. Avspärrningar finns omkring 200 meter från ingången, och alla bilar som passerar in genomsöks grundligt av beväpnad polis och vakter. När GP anlände vid halv åtta på morgonen började ett antal anställda anlända till verket. Ett stort antal extrainsatta informatörer har anlänt för att hålla ett informationsmöte med de anställda.

Polisen förhörde under natten ett antal personer som varit inblandade. Kvinnan som körde trucken har hörts, men misstänks inte för brott. Polisen jobbar med att fastställa truckens exakta väg in på verket för att kunna upptäcka när sprängämnet placerats där.

Brott misstänks och en förundersökning om misstänkt sabotage har inletts.

Har det funnits några uttalade hot mot Ringhals?

- I nuläget har jag ingen sådan information, säger Ingmar Lilja.

Ringhals genomför just nu en översyn utav två av sina anläggningar, och har därför en förhöjd personalstyrka på 1000 personer, förutom de 2500 personer som normalt arbetar där. Samtliga kärnkraftsverk i Sverige, som nu höjt skyddsnivån till gul nivå.

- Det är lite besvärligt att ta sig runt där just nu. Vi har fler kontroller än vanligt. Vi har ett vaktbolag som sköter dem, och allting följer de förutbestämda rutiner som vi har för gul nivå, säger Gösta Larsen.

- Det är väldigt tråkigt att det här har hänt. Det innebär negativ uppmärksamhet för Ringhals. Precis som vilken annan produktionsanläggning vill vi kunna köra produktionen som vilken annan dag som helst, säger Gösta Larsen.

833898.jpg
Gösta Larsen.
Mest läst