Äntligen får en skåning på skidor åka OS

Det finns en massa sätt att skriva historia i OS. Felix Elofsson gör det genom att vara den förste skåningen på skidor i OS – någonsin.
Frågan är hur det är möjligt.
– Framför allt krävs det en enorm passion för skidåkningen, säger puckelpist-åkaren.

ANNONS
|

Elofsson är uttagen av SOK på det så kallade framtidskriteriet, som innebär att han beräknas vara som bäst först om fyra år. Och svensk puckelpist verkar ha något bra på gång, med ett landslag som är ungt och allt oftare hävdar sig på högsta internationella nivå.

–Vi gör allting tillsammans, och ofta samkör vi med andra landslag. Det är en bra sammanhållning och alla i den här världen jobbar tillsammans, säger Felix Elofsson.

LÄS OCKSÅ: Supertalangen från Gråbo om OS-drömmen som blev sann

Tack var SOK-stödet kan han ägna sig åt sporten på heltid. Det innebär ett ständigt flängande, för på hemmaplan – han tävlar för Landskrona Ski Club – är det sällan optimala förutsättningar för puckelpist.

ANNONS

– Det är ju en liten sport med få finansiella medel, men med supporten från SOK och privata sponsorer så får jag ihop det. Men det är mycket entreprenörskap som ska till, det är inte bara att sätta skidorna i backen, utan ett ihärdigt arbete att leta sponsorer.

LÄS OCKSÅ: Leif Boork är redo för en sista strid

I den svenska truppen utgör Elofsson ett, förhållandevis, exotiskt inslag genom sin uppväxt i Malmö. Och det har han inget emot.

– Där väldigt kul att få visa att det går att ta sig hit. Det är inte självklart att komma från Malmö och tävla i puckelpist i OS, men det funkar.

Vad krävs för att få det att funka?

– Väldigt mycket hårt arbete och planering, och framför alls så krävs det en enorm passion för skidåkningen. Det är ju inte bara att knäppa på sig skidorna och sticka ut, utan man måste kämpa för varje snötillfälle.

Det var tack vare sina föräldrar som Felix tidigt kom i kontakt med skidåkningen. Under sin barndoms skollov gick resan ofta till Åre där han förälskade sig i livet på snö. Och när han sedan upptäckte puckelpist blev intresset ännu större.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Från Skärgården till Pyeongchang

– Jag lyckades genom tjat att få mina föräldrar att köra runt mig och min bror på tävlingar runt i Sverige. Sedan kom jag in på skidgymnasiet i Järpen och sedan dess har jag i stort sett varit på snö på heltid.

Du tävlar för Landskrona Ski Club – vad har ni för förutsättningar där egentligen?

– Vi har ju Vallåsen, men det är en otrolig utmaning att driva skidbacke därnere. Det är i alla fall fyra stycken ordentliga backar och en puckelpist. Just nu vet jag inte riktigt hur det ser ut, om de har öppet några backar. Det är mycket jobb, men så är det med allt man älskar att göra – det kräver att man jobbar mycket.

Hur högt kan du placera dig här i OS?

– Jag vet att jag kan vara topp tio i världen för en bra dag. Det ska mycket till, men jag är inte här för att fisa runt, utan nu kör vi ordentligt, säger Felix Elofsson.

ANNONS