Sloveniens Nejc Skubic och Sveriges John Guidettii i duell.
Sloveniens Nejc Skubic och Sveriges John Guidettii i duell.

Landslaget utbuat efter 0–0 i Malmö

Och vad tar vi med oss från en mållös träningslandskamp mot Slovenien prick två veckor innan det verkligen gäller i Paris? Inte speciellt mycket. Men Malmöborna fick i alla fall se Zlatan Ibrahimovic i pausen. Resten buade de åt vid full tid.

ANNONS
|

Träningsmatcher är träningsmatcher och tävlingsmatcher är tävlingsmatcher. Ingen spelare som är någorlunda säker på sin plats vill skada sig på vägen till ett slutspel, de som är på gränsen till laget vill gärna lite för mycket och hamnar på fel sida av gränsen för rätt anspänning.

Och så var det alla som inte var med. Erik Hamrén släppte fram en elva med fem spelare kvar från gänget som baxade landslaget till EM-slutspelet i Parken i Köpenhamn i november. Saknades gjorde bland andra Erik Johansson, Oscar Lewicki, Kim Källström, Marcus Berg och Zlatan Ibrahimovic.

ANNONS

Spelade inte – i fokus ändå

Den senare och den viktigaste av dem alla satt på bänken och log varje gång han hörde publikens jubel när hans ansikte zoomades in på storbildsskärmen.

Det var Zlatan Ibrahimovic fokus hamnade på trots att han inte spelade en minut. När han hyllades i pausen för att han nått upp i 100 landskamper – det går att sälja in vilket jippo som helst i hans namn – var det enda gången det riktigt hettade till på läktarna.

Han hade behövts på planen, inte som huvudperson i halvtidsunderhållningen. Som den avslutare som inte sköt över eller utanför, som var fallet med John Guidetti och Isaac Kiese Thelin. Nu valde Ibrahimovic i stället att vila en vad som krånglat den senaste tiden.

"Bra genomkörare"

Det var förstås rätt och riktigt. Varför riskera något? Utan Ibrahimovic på planerna i Paris, Toulouse och Nice de kommande veckorna lär landslaget komma hem till Sverige i tid för sillen, nubben och dansen kring den klädda stången.

Så vad fick förbundskaptenen Erik Hamrén ut av de 90 minuterna i Malmö?

- Hur jag ser på det individuellt tar jag med spelarna. Vi fick en bra genomkörare. Vi vara aggressivare i vårt defensiva presspel i andra halvlek och gör som helhet en bättre andra än första. Vi håller dem från målchanser också då.

ANNONS

Några individuella besked var uppenbara.

+ Andreas Isaksson verkar kunna gå hur länge som helst utan matcher med Kasimpasa i turkiska ligan. När han kommer till den trygga miljön i landslaget levererar han alltid. Målvaktsveteranen var bäst på planen i sin 129:e landskamp.

Han kommer även att stå i EM-genrepet mot Wales på söndag.

- Isaksson är nummer ett och min tanke just nu är att han spelar mot Wales och får matchträning, säger Hamrén.

+ Victor Nilsson Lindelöf klarade sig utmärkt som mittback i första halvlek och som högerback i andra halvlek då han ersatte Mikael Lustig.

Växte in i rollen

+ Oscar Hiljemark, en gång kallad "framtidens mittfältare" av Hamrén, började spänt och trevande men växte in i sin roll på det centrala mittfältet och tog för sig mer och mer ju längre matchen led. Han gör seriösa anspråk på att utmana om platsen bredvid Kim Källström, i synnerhet nu när det fortfarande är osäkert om Albin Ekdal är en man för EM.

+ Emil Forsbergs ben har kvar kvickheten och energin efter en lång säsong i tyska andra bundesligan.

ANNONS

På minuskontot:

+ John Guidetti tog inte chansen att visa att det är han som ska spela bredvid Ibrahimovic när det drar ihop sig till EM-premiär mot Irland på Stade de France den 13 maj.

+ Pontus Wernblooms begränsningar som konstruktiv innermittfältare är väldokumenterade. Du vet vad du får av honom, hårt nedbantat det här: bollvinster varvat med bortslagna passningar. Och en rad hockeytacklingar vars utgång gärna tangerar gult eller rött kort.

Fakta: Landslagets program

31 maj–4 juni: EM-läger (Båstad).

5 juni: Landskamp, Sverige–Wales (16.00, Friends Arena, Solna).

8 juni: Truppen reser till Frankrike och basen i Pornichet, där man stannar till dagen före EM-premiären.

EM-turneringen:

13 juni: Gruppspel, Irland–Sverige (18.00, Stade de France, Paris).

17 juni: Gruppspel, Italien–Sverige (15.00, Stadium Municipal, Toulouse).

22 juni: Gruppspel, Sverige–Belgien (21.00, Allianz Riviera, Nice).

25 juni–10 juli: Eventuell åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final.

ANNONS