Freestyleåkaren Walter Wallberg, till vänster, i Tv-spelsrummet där alla OS-deltagare möts i Olympic village inför vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea.
Freestyleåkaren Walter Wallberg, till vänster, i Tv-spelsrummet där alla OS-deltagare möts i Olympic village inför vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea.

Yngst i puckelbacken och först ut i OS av svenskarna

Med sina 17 år är han yngst i startfältet när Sverige kliver in i puckelpisttävlingarna på OS på fredag. Men 17-årige Walter Wallberg siktar högt – och drömmer om en medalj i sitt första OS.

ANNONS
|

Han är målmedveten, ger ett ambitiöst och lugnt intryck när de svenska herrarna håller pressträff i Sweden Arena i Sydkorea.

- Jag är ju med i startfältet och jag tror inte att så många tänker på att jag är så ung, säger han.

Fokuset ligger på tävlingarna, att få ner åket som planerat och just nu laddas det för fullt på träningsdagarna i Bokwang i de sydkoreanska bergen. Slutar han topp tio är han nöjd.

ANNONS

- Men drömscenariot, det skulle verkligen vara en medalj.

"En bra plan"

Han ler, kastar en snabb blick i taket, men säger direkt efteråt att han inte tänker så mycket på pallplatser.

Viktigare är det med tricken, hur åken ska utföras – något han har jobbat med hela sommaren och vintern.

- Jag har en bra plan och utmaningarna med hoppen är att komma i hög bra fart in i hoppen. Det är pucklar och sedan snabbt hopp på det, och man har ingen tid att tänka. Bara göra saken, liksom. Det här måste man jobba upp och vänja sig vid.

Som sjuttonåring parerar han också gymnasiet i kombination med OS. Han säger att det funkar bra, han pluggar ekonomiprogrammet på distans och sköter skolan via sin dator.

- Det är upplagt så att jag vet exakt vad jag ska göra fem dagar i veckan. Det blir lätt att få klart allt.

ANNONS

Stora pucklar

Han tycker att den egna disciplinen är "ganska bra" – det handlar om att bestämma sig, gå upp på övervåningen, lämna telefonen på nedre plan – och göra klart uppgifterna.

- Jag gör lite varje dag. Jag kanske inte gör så mycket på tävlingsdagarna, då vill jag vara klar i huvudet, säger han.

Puckelpisttävlingarna hålls i backen i Bokwang. Tränaren Lasse Fahlén beskriver backen som brant, lång och med stora pucklar.

- Det gillar vi, det blir mer skidbacke då och inte bara hoppning.

Förutsättningarna för den yngsta i trion, som utöver Wallberg även består av Ludvig Fjällström och Felix Elofsson, ser bra ut tycker han:

- Han är en stor talang, var den yngsta någonsin som jag vet som har tagit en topp tre-placering i en världscup. Den sista månaden har det sett riktigt bra ut.

ANNONS
TT

Fakta: Walter Wallberg

Namn: Walter Wallberg.

Ålder: 17 år.

Bor: Åre

Meriter: Har vunnit Europacupen och blivit utnämnd till årets rookie i världscupen. Har en tredjeplacering i världscupen. Har en sjundeplats som bästaplacering den senaste säsongen.

ANNONS