Westberg redo för större roll i VM

Johanna Westberg har öst in mål i höst för sitt Nykøbing, både i danska ligan och i Champions League. Nu vill hon också ta en större roll i handbollslandslaget.

ANNONS
|

På fem matcher i Champions Leagues gruppspel har Johanna Westberg dundrat in 36 mål mot toppmotstånd för Nykøbing Falster, den danska proffsklubben hon flyttade till för tre år sedan från moderklubben Skuru. Bara fyra spelare har gjort fler.

- Vi har fått en ny tränare, som själv är en gammal skytt. Mycket av spelet är att sätta mig i skottläge. Jag har haft bra utdelning i Champions League och har en stor roll i laget, säger Johanna Westberg.

ANNONS

Tre jämnstarka

Hon har varit med i två EM, men får nu göra VM-debut som 27-åring. Trots sin längd på 186 centimeter, och ett bra skott, har Westberg inte varit förstaval som högerhänt skytt på nio meter i landslaget inför något mästerskap.

Det blir hon inte nu heller. Men det beror på att förbundskapten Henrik Signell ser sina tre vänsternior som jämställda på förhand. De kompletterar varandra, med olika egenskaper. Jamina Roberts är bäst på genombrott. Jenny Alm är ganska allround.

- Johanna Westberg är en utpräglad skytt. Det är så vi vill använda henne, eftersom vi generellt inte har så mycket skyttehot från nio meter, säger Henrik Signell.

Fler varianter

Som de flesta svenskor i danska ligan har Westberg utvecklats med tiden.

- Hon har höjt sin högstanivå, men också sin lägstanivå, och blivit mera stabil i sitt spel, tycker Henrik Signell.

ANNONS

Själv pekar Johanna Westberg på hur hon har jobbat för att bli en storskytt med fler varianter.

- Det är inte bara hoppskott längre, utan också stående skott, underarmsskott och genombrott, beskriver hon.

Beröm från Bella

Det finaste berömmet får hon kanske från landslagets spelmotor och världsstjärna Bella Gulldén, som med sitt klubblag Bukarest mött Nykøbing i Champions League.

- Johanna har gjort det fruktansvärt bra, säger Gulldén om Westbergs starka höst.

Mer flyt och utdelning i anfallsspelet är en av flera saker som Sverige behöver göra bättre i VM än under förra årets EM på hemmaplan, där det bara blev en seger på sex matcher.

- Vi hade kanske lite för hög press på oss själva inför EM. Alla ville så gärna lyckas att alla kanske ville lite för mycket. Vi har mer trygghet i laget nu. Och vi vill ha revansch, säger Johanna Westberg.

ANNONS

Först gäller att få en bra placering i gruppspelet inför åttondelsfinal och i bästa fall matcher om medalj.

TT

Fakta: Handbolls-VM

Landslaget är på läger i Trollhättan sedan i tisdags.

Två landskamper ska spelas mot Danmark, i Fredrikshamn på lördag och i Trollhättan på måndag.

VM spelas i Tyskland. Under gruppspelet har Sverige sin bas i Stuttgart.

Sverige spelar sin första match mot Polen nästa lördag. Övriga motståndare i gruppen är Ungern, Tjeckien, Argentina och Norge.

De fyra bästa i varje grupp går till åttondelsfinal.

I VM 2015 blev Sverige utslaget av hemmanationen Danmark i åttondelsfinalen.

ANNONS