Ryssland får inte tävla i stora idrottsmästerskap fram till december 2022. Arkivbild.
Ryssland får inte tävla i stora idrottsmästerskap fram till december 2022. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Wada varnar Ryssland om antidopningsarbetet

Ryska staten får inte blanda sig i landets antidopningsorganisation Rusada. Det är Internationella antidopningsbyrån Wadas uppmaning till Ryssland.

ANNONS

2019 stängde Wada av Rusada och rysk idrott från stora idrottsmästerskap i fyra år på grund av dopningsbrott.

Idrottens skiljedomstol Cas beslutade dock att halvera domen i december 2020, vilket innebär att avstängningen gäller fram till den 16 december 2022.

Fram tills dess får ryska idrottare bara tävla under neutral flagg.

Nu har Wadas ordförande Witold Banka träffat Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin för att diskutera vilka steg landet behöver ta i antidopningsarbetet framöver.

"Behovet av att Rusada ska återfå sin självständighet är oerhört viktigt. Där får inte vara något försök från den ryska staten eller idrottsmyndigheten att lägga sig i organisationens arbete", säger Banka i ett uttalande.

ANNONS

Rusadas tidigare chef Jurij Ganous fick sparken efter dopningsskandalen. Nästa ledare för antidopningsorganisationen måste genomgå en "rigorös process", säger Banka.

"För att säkra att den rätta personen anställs i den här viktiga rollen, och att personen är kapabel att vara självständig i sin roll", fortsätter han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS