De nordkoreanska konståkarna Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik i samband med en tävling i Tyskland i slutet av förra året. Nu är de högaktuella för vinter-OS i Pyeongchang. Arkivbild.
De nordkoreanska konståkarna Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik i samband med en tävling i Tyskland i slutet av förra året. Nu är de högaktuella för vinter-OS i Pyeongchang. Arkivbild.

"Visar på kraften i den olympiska rörelsen"

Nordkorea ställer upp i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. Det glädjer Sveriges olympiska kommitté.

ANNONS
|

För första gången på drygt två år träffades representanter för de båda regeringarna på den koreanska halvön. Huvudämnet för diskussionen var ett nordkoreanskt deltagande i OS, men det fanns även andra ämnen på programmet.

- Att de här officiella samtalen har återupptagits för första gången på många år är ett genombrott i världspolitiken. Att idrotten och OS kan spela en roll i det visar på kraften i den olympiska rörelsen och i ett olympiskt spel och i idrotten. Och det är förstås väldigt positivt att nordkoreanska aktiva kommer att delta, säger Reinebo.

ANNONS

När Sydkorea arrangerade sommar-OS 1988 bojkottade Nordkorea spelen.

- Att Nordkorea är med just i Sydkorea är extra positivt, det kan man bara glädjas åt, säger Reinebo.

Fredsförklaring

I höstas, när Nordkorea genomförde kärnvapenprovsprängningar och samtalsklimatet hårdnade, fick SOK en del frågor från aktiva och deras idrottsförbund vad gäller säkerhetsläget på Koreahalvön.

- Det var lite frågor om provskjutningarna och kring retoriken, men jag har inte upplevt någon utbredd oro, säger Reinebo.

TT: Är säkerhetsläget stabilare nu?

- Säkerhetsläget var okej även i fjol, det var de signaler vi fick från Sydkorea och de som kan de här frågorna i Sverige. Det fick vi också ett kvitto på när "olympic truce" skrevs senare under hösten, det var ett stort steg, säger Reinebo.

ANNONS

I november skrevs fredsförklaringen "olympic truce" i FN vilken både Nord- som Sydkorea skrev under.

- Därmed var dagens besked inte helt ologiskt, säger Reinebo.

En talesperson för Sydkorea uppger att förhoppningen är att länderna ska marschera in sida vid sida under Pyeongchang-spelens invigning den 9 februari. Förutom aktiva tänker Nordkorea även skicka en hejarklack till OS.

Går runt kvalregler?

Det är inte klart vilka nordkoreanska aktiva som kan tänkas delta. Konståkningsparet Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik kvalificerade sig till OS, men anmäldes inte innan den officiella tidsfristen löpte ut i slutet av oktober. Internationella olympiska kommittén har sagt att man ska förlänga anmälningstiden för Nordkorea.

IOK kan komma runt kvalreglerna för nordkoreanska aktiva på annat sätt.

- En gissning är att Sydkorea skulle kunna överlåta någon eller några platser från arrangörskvoten till Nordkorea, säger Reinebo.

TT

Fakta: Nordkorea och OS

Nordkorea har deltagit i flera OS genom åren, både vinter- och sommarolympiader. Landet debuterade i vinter-OS 1964, som det året anordnades i österrikiska Innsbruck. Vid den senaste vinterolympiaden i ryska Sotji 2014 skickades emellertid ingen delegation.

Landet var heller inte representerat 1988 när sommar-OS anordnades i sydkoreanska Seoul.

Rent sportsligt har landet skördat sina största framgångar på olika sommarolympiader.

Facit sedan 1964 är 16 guld, 17 silver och 23 brons. Mest framstående har Nordkorea varit i tyngdlyftning, gymnastik och olika kampsporter.

Fakta: OS i Pyeongchang

Tävlingarna avgörs 8–25 februari 2018, med invigning den 9 februari. Snöidrotter avgörs i bergsområdet Pyeongchang, isidrotter i kuststaden Gangneung.

+ Kusten

Gangneung: Ishockey, curling, shorttrack, konståkning och skridsko.

+ Bergen (Pyeongchang)

Alpenisa/Yongpyong: längdskidor, skidskytte, backhoppning, rodel, skeleton, bob, slalom, storslalom, alpin lagtävling, nordisk kombination, snowboard big air, invigning/avslutning.

Bokwang: Freestyle/snowboard (allt utom big air).

Jeongseon: störtlopp, super-G, alpin kombination.

ANNONS