Vill införa hjälm – för att minska hjärnskakningarna

Hjärnskakningar inom idrotten är ett känt problem. Nu vill Redbergslids IK se till att minska risken att det drabbar handbollsmålvakter – genom att införa hjälm på målvakterna.
– Man måste ta problemet med hjärnskakningar på allvar, säger klubbchef Tony Larsson.

ANNONS
|

Hur farligt är egentligen ett handbollsskott mot huvudet?

Redbergslids IK och Chalmers tekniska högskola har tillsammans undersökt frågan.

– Jonathan Carlsbogård skjuter iväg ett skott i drygt 100 kilometer i timmen från det att bollen lämnar handen. Det är inte jätteskönt att få ett sånt skott mot huvudet, säger Tony Larsson, klubbchef i Redbergslids IK.

Han har märkt att hjärnskakningar blir allt vanligare, även fast det inte finns någon statistik som styrker detta.

LÄS MER: Fortfarande en lång väg kvar för Johan Jakobsson

Tony Larsson uppskattar att sedan klubben fick sina två första hjärnskakningar på seniorspelare för fem år sedan, har man haft 1-1,5 hjärnskakning per säsong. Och då räknar man bara från A-laget.

ANNONS

– Det blir vanligare bland våra medlemmar och därför deltog vi i testet.

Deltog i undersökningen gjorde RIK-spelarna Jonathan Carlsbogård, Oliver Wigmark, Simon Örtelind och Anton Gustafsson, som med hjälp av målvakten Kristian Zetterlund, kastade bollar på en testdocka. Responsen mättes vid träff från såväl stillastående skott som hoppskott.

Fortare och farligare

Resultatet visar att dockan får ta emot samma kraft som i andra sporter lett till hjärnskakning. Vid upprepade hjärnskakningar kan man få bestående men.

LÄS MER:Rönnberg: "Just det här oroar mig"

– Man dör inte av en hjärnskakning men man åldras snabbare. Man kan få Alzeimersliknande symptom, hjärndemens, säger Johan Davidsson, som är handledare till Chalmerseleverna som utförde undersökningen.

Varför har antalet hjärnskakningar ökat de senaste åren?

– På grund av regelverket är som det är och att materialet utvecklas. I handboll får målvakten inte ha hjälm, även fast de får skott till och från i huvudet, och klistret är bättre och klibbigare vilket gör att man får bättre fäste, säger Davidsson.

LÄS MER: Hjälm inte tillåtet i handboll

En annan anledning till att antalet hjärnskakningar på senare år har ökat är att tempot på matcher och träningar skruvats upp, menar Tony Larsson.

– Allt går extremt mycket fortare och man är extremt mycket mer vältränad. Men att skydda huvudet har inte utvecklats.

ANNONS

Vill ni införa hjälm för målvakter?

– Absolut, målvakter skulle verkligen behöva det. Förhoppningen från vår sida är att den här undersökningen ska göra att debatten tas upp och framför allt sända signaler till andra föreningar och sporter att man måste ta problemet med hjärnskakningar på allvar.

ANNONS