Tinne Vilhelmson-Silfven på hästen Don Auriello. Arkivbild.
Tinne Vilhelmson-Silfven på hästen Don Auriello. Arkivbild.

Veteranen: "Extrem framgång för svensk dressyr"

Den är knappast den populäraste sporten och långt från den som dagligen syns i medierna. Ändå ser utländska världsstjärnor Sverige som ett föregångsland i konsten att marknadsföra dressyren.

ANNONS
|

De senaste åren har landslaget etablerat sig i den absoluta internationella toppen. EM-bronset 2017 höll så när på att följas upp med ett VM-brons i USA tidigare i höstas men domarnas decimaler var inte på svensk sida.

Det är framgångar som imponerar på starka dressyrnationer som Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Men mer än så frågar sig världsryttare som Isabell Werth, Edvard Gal och Carl Hester med visst avund hur det kommer sig att dressyr på kort tid fått ett så brett genomslag i Sverige.

"Vi syns på kartan"

Vilhelmson Silfvén tror att helgens Top 10 har stor betydelse. Flera av sportens främsta ryttare tävlar i Friends arena.

ANNONS

- Jag tror att det är en extrem framgång för svensk dressyr. Vi syns på kartan, vi hörs, alla pratar om oss. Vi sätter ned foten och visar att vi har sponsorer, publik, tv-sändningar. Alla pratar om hur vi har fått det här stora genomslaget i Sverige.

- Vi tar plats på arenorna, visar att vi är en aktör och en dressyrnation som har tyngd bakom sig. EM var viktigt, det här är viktigt.

- Vi vinner respekt, helt enkelt. Patrik Kittel ska ha en stor eloge för att ha lockat hit de här ryttarna och för det jobb han gjort, säger Vilhelmson Silfvén.

ANNONS

TT: Hur står sig Top 10 i ett internationellt perspektiv?

- Bland inomhustävlingar är den bland de absolut största. Det är avståndet som gör att alla inte kommer, inte tävlingen i sig. Den är verkligen en av de högst rankade i världen.

Anton på väg tillbaka

Vilhelmson Silfvén rider Don Auriello, "Anton" kallad, i Friends. Hennes förhoppningar är måttligt ställda i den hårda konkurrensen. Anton jobbar sig så sakteliga tillbaka efter att fått vila en längre tid.

- Jag gör det här med stor ödmjukhet. Han kanske inte har nått dit där jag vill att han ska vara, men ridkänslan är där. Jag vet hur svårt det är att hålla sig kvar på den där toppvågen, men jag vill gärna göra den här satsningen mot världscupfinalen (Göteborg i april) med honom.

- Just nu är han som om han var fyra år gammal. Han är så ivrig och så på, för på. Ordet lagom finns inte i hans vokabulär. Han är 16 år, har hållit mig på topp i så många år och han är inte skyldig mig någonting. Att få göra det här känns som en bonus, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

ANNONS

Övriga svenska ekipage är Patrik Kittel/Delaunay, Therese Nilshagen/Dante Weltino och Juliette Ramel/Wall Street.

TT

Fakta: Tinnes tips inför Top 10

Landslagsveteranen Tinne Vilhelmson Silfvén är en av fyra svenska ryttare i Top 10-tävlingen i Friends arena lördag och söndag.

Hon pekar ut tre internationella ryttare att hålla ögonen på.

+ Isabell Werth, Tyskland på Weihegold.

"Hon är en otroligt skicklig tävlingsryttare. Hon har ett driv, ett go, en känsla för hästen som är imponerande, Samtidigt är hon hungrig, kaxig och på, men ödmjuk för sin häst. Hon har den där kombinationen av egenskaper som är så viktiga."

+ Dorothee Schneider, Tyskland på Sammy Davis Jr.

"Extremt duktig på samma sätt som Isabell. En väldigt duktig hästutbildare. Hon har många hästar på gång, hela tiden hästar i sin pipeline."

+ Daniel Bachmann Andersen, Danmark på Don Olymbrio.

"Han är ung och ny i gänget, men kommer med GP-hästar hela tiden. Duktig på att rida inne på banan. Han har inte sin topphäst här, men som ryttare är han intressant inför framtiden. En sån som kommer att göra skillnad framöver i vår sport."

ANNONS