Armand Duplantis efter sitt första av två världsrekordhopp på en vecka. 6,17 tog han i polska Torun den 8 februari.
Armand Duplantis efter sitt första av två världsrekordhopp på en vecka. 6,17 tog han i polska Torun den 8 februari. Bild: Slawek Kowalski/AP/TT

Vem kan utmana Duplantis om Bragdguldet?

Sällan har en idrottsprofil varit lika klar favorit till att ta hem Bragdguldet som i år så som Armand Duplantis. Men det finns konkurrens. Här är stjärnorna som är närmast stavhoppsstjärnan.

ANNONS
|

Med sina dubbla världsrekord i februari har Armand "Mondo" Duplantis tagit stavhoppet till en helt ny nivå och han är friidrottens nya fixstjärna, efter sprintern Usain Bolt.

Först flög 21-åringen över 6,17 i Polen och sedan – en vecka senare – 6,18 i Skottland. Duplantis slog dessutom till med det högsta hoppet utomhus (i stavhopp är ett världsrekord ett världsrekord oavsett om det sätts ute eller inne) någonsin med sitt 6,15-hopp i Rom i september.

"För att reda ut förvirringen – nu har jag världsrekordet, oavsett vad", som han själv sade.

"Stor ära"

Totalt var friidrottens hetaste stjärna över drömgränsen sex meter vid inte mindre än tio tävlingar.

ANNONS

Prestationer som även under ett icke-corona-år såklart hade räckt för att vara med i Bragdguldsdiskussionen inför tisdagens tillkännagivande.

– Det skulle vara en stor ära att få priset. Jag är smickrad och hedrad av att vara en av kandidaterna. Jag har ganska bra koll på vilka stora idrottsmän och idrottskvinnor som fått Bragdguldet. Det vore riktigt stort att få vara med i det sällskapet, sade han själv nyligen i en intervju med Svenska Dagbladet, som delar ut det som anses vara svenskt idrotts mest prestigefyllda pris.

Om man ändå ska försöka hitta utmanare till Duplantis finns det förstås några prestationer som hanns med innan coronapandemin lamslog världen och ställde in tävling efter tävling, mästerskap efter mästerskap. Det blev exempelvis inget OS och inget fotbolls-EM för herrar i somras.

Karlsson utmanar

Bild: MATHIAS BERGELD

Frida Karlsson, längdskidor

grade crossed
Efter en strulig säsongsinledning där Frida Karlsson fick tävlingsförbud på grund av hälsoskäl kom skidstjärnan tillbaka kanske ännu starkare. I Holmenkollens tremil stod hon för ett bragdartat lopp när hon körde i fatt den tidigare omöjliga Therese Johaug. Taktiskt och urstarkt lurade Karlsson bakom Johaug till sista backen där hon tog sig förbi och höll undan för norskan hela vägen in i mål.
Bild: MATTEO GRIBAUDI

Zlatan Ibrahimovic, fotboll

grade crossed
Han har självklart funnits med i diskussionerna många gånger, men faktum är att Sveriges största fotbollsstjärna aldrig belönats med Bragdguldet. I år har han återigen tystat eventuella tvivlare som trott att han varit för gammal för en återkomst till Europas toppfotboll. Han öser in mål och har förvandlat sitt Milan från en sargad klubb till ett topplag i Serie A.
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Linn Svahn, längdskidor

grade crossed
Att Sverige har världens bästa sprintlag på damsidan är ingen nyhet. Men att Linn Svahn, från ingenstans, skulle dominera på det sättet hon gjorde förra säsongen var en överraskning. Den frispråkiga 20-åringen tog hem sprintcupen efter tre individuella segrar och två i sprintstafett.
Bild: MATIC KLANSEK

Henrik Harlaut, freeskiing

grade crossed
Henrik Harlaut blev historisk när han tog hem sin sjunde guldmedalj i big air-finalen i Aspen. Svensken är därmed den freeskiingåkare med flest medaljer någonsin i X-games.

Victor Hedman, Ishockey

grade crossed
Den svenske backen var en dominant på isen när Tampa Bay Lightning vann Stanley Cup för andra gången i klubbens historia.

Victor Hedman var härförare ute på isen och blev den första backen på 26 år att göra tio slutspelsmål, endast två backar (Brain Leetch, 11, och Paul Coffey, 12) har gjort fler mål.

För detta belönades Hedman, som andre svensk någonsin, med Conn Smythe-trofén som delas ut till slutspelets mest värdefulle spelare. Dessutom nominerades han för fjärde året i rad till Norris-trofén, som ges till grundseriens bästa back.
Bild: JOEL MARKLUND

Daniel Ståhl, diskus

grade crossed
2020 skulle vara året då Daniel Ståhl visade upp sig på den största scenen av de alla - Olympiska spelen.

Men så blev det som bekant inte på grund av coronapandemin. Men den 28-årige stjärnan har kunnat glänsa ändå. Vid 12 (!) tillfällen kastade han över 68 meter, och som längst kastade han världsårsbästa, 71,37, för femte året i rad.

2019: Tove Alexandersson, orientering.

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2017: Sarah Sjöström, simning.

2016: Henrik Stenson, golf.

2015: Sarah Sjöström, simning.

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla).

2013: Johan Olsson, längdskidor.

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Therese Alshammar, simning.

2010: Svenska herrstafettlaget, längdskidåkning (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner).

Mer om priset:

Bragdguldet har delats ut sedan 1925 och ses som Sveriges finaste idrottspris.

Vinnaren utses av en jury på 14 ledamöter den första tisdagen i december. Klockan 13.00 tillkännages vem som får det.

SvD:s publisher Anna Careborg är ordförande i juryn och krönikören Anders Lindblad sekreterare.

Bland ledamöterna finns idrottsprofiler som Carolina Klüft, Magdalena Forsberg, Mats Sundin, Tomas Brolin och Agneta Andersson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS