Vasell: Skarp konkurrens i Falsterbo ger vasst EM-lag i Göteborg

Med en dryg månad kvar till EM i Göteborg är veckoslutets tävlingar i Falsterbo sista chansen att visa att man vill ha en plats i laget. Konkurrensen bland ryttarna är sylvass.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Förbundskaptenerna Henrik Ankarcrona (hoppning) och Bo Jenå (dressyr) har förstås de stora dragen klara för sig och kommer sannolikt att presentera sina EM-lag kort efter tävlingarna i Falsterbo.

Men det finns fortfarande frågetecken som måste rätas ut.

På hoppsidan handlar det om att ha alternativ till självaste Rolf-Göran Bengtsson, eller åtminstone hans häst.

Clarimo, RGB:s tänkta EM-häst, skadades när Sverige vann nationshoppningen i Rotterdam på Midsommarafton och är inte startklar till Falsterbo.

Om den 14-årige hingsten hinner blir frisk och tillräckligt tränad för att klara ett mästerskap är oklart. Vägen dit blir en kamp mot klockan – och något annat EM-alternativ uppger sig Bengtsson inte ha.

ANNONS

Därför måste kapten Ankarcrona få tydliga besked i Falsterbo.

En vink är hans uttagning till fredagens viktiga nationshoppning (där Sverige dels ska försvara fjolårets andraplats i Falsterbo, dels visa att segern i Rotterdam nyligen inte var en tillfällighet) är att gubblaget från Nederländerna har blivit ett blandlag.

Stjärnskottet Angelie von Essen finns med i de fyra ryttare starka laget liksom rutinerade Malin Baryard Johnson.

Går det bra under helgens tunga tävlingar – och Rolf-Göran Bengtsson tvingas tacka nej till mästerskapet i Göteborg – talar mycket för att duon finns med i den kvintett (en reserv) som representerar Sverige under EM.

Givna i det svenska hopplandslaget på hemmaplan (som det ser ut nu, är väl bäst att tillägga…) är OS-tvåan Peder Fredricson och bronsmedaljören från världscupfinalen i våras, Henrik von Eckermann, som varit stabil under lång tid.

Douglas Lindelöw som haft en stark uppåtgående trend känns också slagkraftig liksom Malin Baryard Johnsson. Malin har blandat och gett på tävlingsbanan – men kan aldrig räknas bort när det drar ihop sig till mästerskap.

Tillkommer som joker gör det vi inte vet. Skador kan inträffa – och ekipage kan skrälla.

Petronella Andersson, Jonna Ekberg, Alexander Zetterman, Helena Persson, Jörgen Larsson eller västsvenskar som Karin Martinsen, Robin Ingvarsson och Evelina Tovek, rider alla internationellt i Falsterbo och kan överraska, även om det inte leder till just en EM-plats.

ANNONS

På dressyrsidan är situationen liknande.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel är givna ankare – men därefter är konkurrensen om de blågula platserna stenhård.

Ett upplägg som bidrar till att göra tävlingarna i Falsterbo extra spännande.

Plus:De internationella hopptävlingarna i Falsterbo kan bli riktigt bra. Nationshoppning på fredag, derby på lördag och femstjärnig Grand Prix på söndag.

Minus:

Efter succén i Göteborg väljer Ridsportförbundet att åter hålla Ryttargalan i Stockholm. Hoppas det är en tillfällighet. Varannan här, varannan där är rimligt.

ANNONS