Foto: Bildbyrån/GP
Foto: Bildbyrån/GP

Vasell: Lyfter på hatten jag inte har

ANNONS
|

Dressyrryttarna har fått befogad kritik för att de inte riktigt tar världscupens nästa sista deltävling uppe i norr på allvar.

Elva ryttare av 18 möjliga i världscupen är inte godkänt.

Men de internationella toppryttare som kom levererade flott.

Som världsettan Isabell Werth.

Hon lekte hem torsdagens Grand Prix och trots några missar var hon överlägsen i fredagens kür. Jag menar 84, 20 procent i snackar man inte bort.

En bugning blir det för Patrik Kittel, Sveriges främste dressyrryttare på plats i Göteborg. En andra plats med andrahästen i världscupen är bra.

En respektfull bockning får Paulinda Friberg.

Efter att ha varit borta från tävlingsbanorna i över ett halvår, går hon in och säkrar en femteplats. Även om konkurrensen inte var mördande så lovar det gott, inte minst med tanke på hennes satsning mot EM.

ANNONS

Vid presskonferensen i onsdags gick hoppningens nye förbundskapten Henrik Ankarcrona ut kaxigt och sa att målet var ”att ta hem hela klabbet.”

Henrik von Eckermann tog honom på allvar.

Han inledde fredagen med en dubbel – två segrar i de internationella hoppklasserna med två relativt nya hästar.

Jag är övertygad om von Eckermann har något på gång och att han och Mary Lou kommer att visa det i Göteborg, inte minst genom att säkra sin plats i världscupfinalen.

Men inte bara det.

35-åringen, sedan ett antal år boendes i Tyskland, har tagit rejäla kliv framåt i karriären som elitidrottare. Det syns förstås i resultatlistorna och på världsrankningen. Men allt fler i branschen vittnar även om von Eckermanns påtagliga mognad och seriositet i precis allt han gör, mentalt, fysiskt, organisatoriskt.

Dessutom har killen från Nyköping en vinnarskalle som få. Han kommer att tveklöst att bli en av hopplandslagets viktigaste aktörer när Europamästerskapet ska avgöras en skrittrunda bort från Scandinavium.

Två dagar av GHS återstår.

På lördagen inleds finalen i körningens fyrspann. Har du möjlighet att kolla så gör det. Att se kuskarna lotsa de fyra respektingivande hästarna genom små utrymmen i hög fart är inget annat än häftigt. Fredrik Persson har ett wild card. Han kan överraska.

ANNONS

Överrakningar och skrällar kan det också bli i lördagskvällens Grand Prix, Gothenburg Trophy. Hoppning med mer raffel får man leta efter. De bästa ryttarna, de bästa hästarna – och närmare en miljon kronor i prispotten.

Sa jag att Henrik von Eckermann har något på gång?

ANNONS