Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Varnar "coronafuskarna": Vi kommer efter er

Coronakrisen medför brist på dopningstest. Men det är inte ett kryphål till att fuska, hävdar Wadas ordförande.

ANNONS

Om det är några idrottare som tror att de kan utnyttja pandemin till att fuska, så kan de tänka om.

Så lyder en varning från ordföranden i den internationella antidopningsorganisationen Wada, Witold Banka. Han har således ett klart besked till idrottare som tror att de kan dra fördel av att virusutbrottet har försvårat genomförandet av dopningstest.

– Vi kommer fånga er och stänga av er, säger han till Reuters.

Utmaningar

Wada erkände i förra veckan att coronapandemin har skapat utmaningar för de personer vars jobb är att utföra dopningsprov, eftersom många länder stänger sina gränser och ställer in flyg.

För ohederliga idrottare utgör det en stor möjlighet.

ANNONS

Utom räckhåll för antidopningsmyndigheterna, kanske i vissa fall i månader, kan det hända att vissa idrottare känner sig frestade att öka sina medaljchanser med hjälp av prestationshöjande medel, med OS i Tokyo 2020 uppskjutet till nästa år.

Men gör de det så kommer de åka fast, menar Witold Banka.

– De är inte idrottare. Fuskar du så fångar vi dig. Det är helt säkert. Vi kommer att avslöja dig, säger Wada-ordföranden.

– Om du vill utnyttja situationen till att fuska så kommer vi fånga dig och vi kommer stänga av dig från all idrott.

Rusada pausar

Som en följd av coronakrisen har exempelvis ryska antidopningsorganisationen Rusada stoppat alla dopningstest tills vidare. Enligt Rusadas vice ordförande Margarita Pachnotskaja gäller beslutet fram till den 6 april.

I avsaknaden av dopningstest måste Wada förlita sig till andra vapen i sin antidopningsarsenal, så som idrottarnas biologiska pass, långtidsanalyser och efterforskningar.

– Världen stannar upp. Det här är en ny och utmanande situation för oss alla, men vi har många verktyg vi använder oss av och jag hoppas att vi kan återgå till full styrka väldigt snart, säger Witold Banka.

– Antidopningen sover aldrig.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS