Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Vallachefen: "I dag gjorde vi bort oss"

Sverige var över två minuter efter Norge och slutade på en femte plats i herrarnas stafett. Efteråt klagade åkarna på skidorna, och vallachefen Urban Nilsson tog på sig fullt ansvar för fiaskot.
– I dag har vi haft jävligt dåliga skidor, säger han.

Det var framför allt på de två inledande sträckorna som Sverige tappade förvånansvärt mycket tid mot täten. Jens Burman växlade som sexa, 37 sekunder efter – och när sedan veteranen Daniel Rickardsson tog över försvann allt hopp om medalj.

Rickardsson växlade som nia, 1,56 efter då ledande Ryssland.

Efteråt konstaterade han att han inte ”haft bra grejer” och när vallachefen Urban Nilsson mötte pressen sa han:

– Då är vi väl överens. Just nu kan jag inte säga vad som är problemet och det skiter jag egentligen i. Det handlar om att få till skidorna när det gäller och det har vi inte fått nu.

– Så det är väl jag i spetsen som får be om ursäkt till grabbarna och till alla där hemma. Det är ju inte det här vi vill. Vi vill vara med och kriga om medaljer. I dag gjorde vi bort oss och det är bara att hoppas att åkarna kan lägga det här bakom sig och blicka framåt.

"Får inte hända"

Sverige lägger stora resurser på sitt vallateam och brukar ha en fördel i spåren. Men vallarnas ”form” verkar ha varit som bortblåst på söndagen.

– Det får ju inte hända på ett OS, det är bara så. Det var klurigt före, men det är ju likadant för alla. Vi är 13 personer som jobbar stenhårt, men vi lyckas inte i dag. Och det får jag ta på mig, det är jag som är loket i det här tåget och jag har inte fått ihop helheten, säger Urban Nilsson.

Han kunde inte peka på någon specifik detalj som gått fel i förberedelserna.

– Nej, det är väl jag som bommar organisationsmässigt, annars hade vi fått till det. De som jobbar med det här är jävligt duktiga. Vi lyckades jävligt dåligt på andra sträckan och det är där vår stafett far iväg. Snön är inte lätt här och solen värmde något fruktansvärt. Men det finns inget att skylla på, vi bommar helt enkelt. Vi ska klara av alla fören.

"Har inte pratat med dem"

Sverige slutade femma efter att Marcus Hellner och Calle Halfvarsson någorlunda räddat den svenska äran på de två sista sträckorna. Men det var inga glada miner hos de svenska åkarna efteråt.

– Jag har inte pratat med dem, och det behöver jag inte. Man ser när det inte är bra nog. Jag tycker att Marcus och Calle gör otroliga insatser som startar med sjukt dåliga utgångslägen. Så vi får ta med oss det och hylla dem för det de gör. Men i dag har vi haft jävligt dåliga skidor, säger Urban Nilsson.

Läs mer om OS 2018
Mest läst