"Väldigt irriterad på att hon knuffade mig"

Göteborgslöparen Meraf Bahta kom på nionde plats i finalen på 1500 meter under VM i London. Efteråt var hon besviken på sin insats – och på motståndaren Jennifer Simpson som hon tyckte trängde henne. – Jag är väldigt irriterad på att hon knuffade mig, säger Bahta till GP.

ANNONS
|

Uppladdningen inför VM i London var allt annan än optimal för Meraf Bahta, som drogs med sjukdomsproblem. Men väl på plats i England har den svenska medeldistanslöperskan imponerat stort. I försöken inledde hon avvaktande, men avslutade starkt och sprang i mål som tvåa, vilket tog henne vidare till semifinal. Och där fortsatte hon att övertyga.Svenskan sprang in på4.04,04, vilket var semifinalens sjätte bästa tid.

På måndagkvällen avgjordes finalen och efter en tveksam start kom Bahta snabbt ikapp toppklungan och låg under den första halvan av loppet oftast på tredje eller fjärde plats. Men under den andra halvan av loppet blev konkurrensen för stor och Bahta slutade på nionde plats bakom. Vann gjorde Faith Kipyegon från Kenya, som sprang i mål på tiden 4.02,59. På andraplats komJennifer Simpson, USA, och Caster Semenya, Sydafrika tog hand om bronsmedaljen.

ANNONS

Efteråt var Bahta besviken på sin insats – och på konkurrenten silvermedaljören Simpson, som Bahta tyckte trängde henne.

– Jag är väldigt irriterad på att hon knuffade mig, säger Bahta till GP.

Och 28-åringen vill att Sverige skickar in en protest.

– Hoppas det. Jag vill gärna att de ser det här loppet två gånger. Jag fattar inte att hon kommer från vänstersidan, det är inte vanligt att komma så.

Simpson ställde sig dock oförstående till kritiken.

– Ibland blir det riktigt fysiska lopp. Det blir inte alltid så, men du måste försvara ditt område. Jag tror inte på att ge mig på andra. Jag vill ha ett rent lopp, och det tycker jag att det var i dag. Det var en hel del knuffar för att man ville behålla sin position, men du får stanna kvar i ditt utrymme och försvara det, säger hon till GP.

Senare på måndagskvällen meddelade förbundskapten Karin Torneklint att Sverige inte väljer att skicka in någon protest.

– Det har vi inte gjort. Hon har fått många smällar, det var väldigt ruffigt. Men vi känner att om vi lämnar in en protest så händer inte så mycket. Då kan hon som bäst komma åtta, säger hon till Sportbladet.

ANNONS
ANNONS