Växjö slog Färjestad med 5–4. Arkivbild.

Växjö slog Färjestad i galen seriefinal

Skyttekungen Michael Lindqvist brände en straff för Färjestad med två minuter kvar. Kort därefter sköt Erik Josefsson i stället 5–4 för Växjö. Det avgjorde en galet svängig seriefinal i Karlstad.

|

- Jag vet inte hur man ska analysera den här matchen, den innehåller det mesta. Vi lyckas vinna och är otroligt glada över det, säger Erik Josefsson till C More.

Färjestads Dick Axelsson, som strax innan segermålet fick en hög klubba i ansiktet utan att domarna reagerade, delade av förståeliga skäl inte Josefssons glädje.

- Det är så fruktansvärt att man kan missa en så hög klubba i det läget. Det är sinnessjukt, säger Axelsson till C More.

Slutminuterna var minst sagt händelserika. Vid ställningen 4–4 och drygt fyra minuter kvar fick Växjös Noah Welch matchstraff och fem minuters utvisning. Johan Ryno klantade sedan bort läget att få avsluta matchen med ett långt powerplay genom att själv dra på sig en utvisning. Färjestad fick ändå chansen att avgöra på straff lite senare, men Michael Lindqvist lyckades inte överlista Viktor Fasth i Växjömålet.

Videogranskning fick effekt

I stället kom Josefsson segermål med 1.08 kvar, efter snyggt förarbete av Elias Pettersson och Joel Persson. Seriens 19-årige poängkung Pettersson hade sin klubba med i mycket och noterades för fyra assist.

Dessförinnan hade publiken fått se en halvgalen mittperiod, med svängdörrar åt båda håll och sex mål inom loppet av tolv minuter.

Växjö satte tonen när Liam Reddox tryckte in en retur till 1–0 och Robert Rosén spädde på till 2–0.

Sedan fick hemmapubliken jubla över en reducering, men glädjen blev kortvarig. Efter videogranskning konstaterades det att Växjös Pontus Netterberg hade haft en puck över mållinjen i anfallet innan – och i stället för 1–2 stod det plötsligt 0–3.

0–3 blev 3–3

En tung smäll för Färjestad, men det verkade vara precis vad som behövdes för att värmlänningarna skulle vakna. Upphämtningen som följde var lika mäktig som Växjös 3–0-ryck:

• 1–3 genom Sebastian Erixon, bara 29 sekunder efter gästernas tredje mål.

• 2–3 sköt seriens skyttekung Michael Lindqvist, vars 16:e mål för säsongen var ett av hans enklare efter att Johan Ryno serverat ett öppet mål.

• 3–3 prickade Oskar Steen in och satte punkt för en underhållande mittrond mellan Sveriges just nu två bästa hockeylag.

Efter att Jonas Röndbjerg gjort 4–3 för Växjö reste sig FBK igen genom Dick Axelsson, som sköt 4–4 i mitten av tredje perioden.

Sedan fick alltså Växjö sista ordet, vilket gör att smålänningarna nu har sex poäng ned till Färjestad på andraplatsen.