Foto:BILDBYRÅN
Foto:BILDBYRÅN

Kalla vann – och hyllade succéjunioren

Charlotte Kalla imponerade stort när hon vann milloppet i Bruksvallarna. Men efteråt hyllade hon mest de unga svenska damåkarna. Inte minst 19-åriga Frida Karlsson, som kom tvåa, slagen med 25 sekunder.

ANNONS
|

Charlotte Kalla har just tagit säsongens första seger efter ett starkt lopp, men strålar som mest när juniorerna och Frida Karlsson kommer på tal.

- Nu kommer en ny generation. De har ännu inte presenterat sig för svenska folket. Men ju fler gånger de får matchas mot oss så… I dag var det jättekul för Frida. Hon är verkligen en åkare med kapacitet och får nu ut detta i inledningen av säsongen.

ANNONS

Inte aktuell för världscupen

Frida Karlsson, som på tvåa dagar har kommit femma respektive tvåa, berättar om det senaste skidpasset i Bruksvallarna tillsammans med Charlotte Kalla.

- Här har vi haft kontakt och pratat med varandra, liksom när hon tränat hemma i Sollefteå. Hon är genuint glad och trevlig och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Det märks att hon vill hjälpa till i ens satsning. Det gäller också de andra tjejerna inom min ålder.

- I dag var jag inte så jättelångt ifrån henne. Det var ett jättefint kvitto eftersom hon fajtas med de bästa i världen, fortsätter Karlsson, som fick sitt stora genombrott i fjol när hon tog ett guld och två brons på JVM.

- Ja, ett genombrott utåt, men inom mig har jag känt att det finns något och det kommer jag att visa snart.

ANNONS

Men att Frida Karlsson ska få chansen i världscupen redan som junior finns i nuläget inte på kartan.

- Vi har den policyn att juniorerna inte åker i världscupen. De ska rikta in sig på junior-VM, säger damtränaren Magnus Ingesson.

- Jag förstår att det finns åsikter om att lufta Frida Karlsson, och andra juniorer som åker bra, i världscupen. Sedan finns det de som tycker tvärtom. Vi har initialt valt den här linjen och ska fokusera på JVM och sedan får vi se hur det går.

Kallas ryck

Charlotte Kalla gav ett riktigt styrkebesked. Efter ett lugnt inledningsvarv satte hon full gas. Då fanns det ingen som kunde hänga med. Ett exempel på fartökningen: Vid tre kilometer ledde Stina Nilsson med 1,6 sekunder. Bara 900 meter senare var Charlotte Kalla i topp – 6,7 sekunder före trean Stina Nilsson och 1,4 sekunder före tvåan Frida Karlsson.

ANNONS

Nilsson, som var nöjd med sitt premiärlopp, var imponerad av Kalla:

- Hon berättade att hon hade tänkt rycka på varv två. Då går det fort när hon lägger in dödsstöten.

Själv ler Charlotte Kalla när hon berättar om fartökningen.

- Jag försökte att inte öppna lika offensivt som i går utan i stället ösa på varv två och tre. Det gick bra. Jag försökte ha lite mer insats i åkningen och verkligen vara alert på andra varvet. Det var bara att tugga på och få med sig fart över backkrönen.

Hon fortsätter ge sig själv mycket beröm för sin klassiska åkning.

- Jag försökte och lyckades åka stabilt och hålla ihop tekniken skapligt. Det tar jag med mig efter den här dagen.

ANNONS

Charlotte Kalla är nu på banan – som en vinnare.

TT

Fakta: Frida Karlsson

Ålder: 19.

Klubb: Sollefteå skidor IF.

Gör: Studerar på skidgymnasiet i Sollefteå.

Främsta meriter: JVM 2018: 1 guld (skiathlon) och 3 brons (sprint och stafett).

ANNONS