Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) vill i dagsläget inte ge några tydliga besked kring en eventuell svensk ansökan om att få arrangera OS 2030. Arkivbild.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) vill i dagsläget inte ge några tydliga besked kring en eventuell svensk ansökan om att få arrangera OS 2030. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ulf Kristersson: "Vi är många som gillar OS men ..."

Statsminister Ulf Kristersson (M) gillar OS.
Huruvida han står bakom tanken på att vinterspelen arrangeras i Sverige 2030 är inte lika tydligt.
– Jag drar inga som helst slutsatser just nu, säger Kristersson.

ANNONS
|

Efter att ha missat värdskapet för OS och Paralympics 2026 på målsnöret, undersöker Sverige om man ska göra ett nytt försök med vinterspelen fyra år senare. Detta efter en förfrågan från Internationella olympiska kommittén, IOK, som har svårt att få kandidater.

Sveriges olympiska kommitté (SOK), Sveriges paralympiska kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet ska därför påbörja en förstudie för att se om förutsättningarna finns.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är positivt inställd – till förstudien.

– Vi är informerade, och ser precis som SOK fram emot en analys av om det finns goda förutsättningar eller inte. Vi är många som gillar OS, men det är ingen som vill dra några förhastade slutsatser, säger Kristersson.

ANNONS

Vancouver drog sig ur

Kristersson medger att ekonomin är en viktig del i det hela. Bland annat har kanadensiska Vancouver dragit tillbaka sina OS-planer för 2030 efter det att regionen British Columbia sagt nej av ekonomiska skäl.

– Ekonomi har ju nästan alltid varit ett tungt vägande skäl att inte göra ett OS och det finns garanterat kvar som ett argument. Sedan finns en del tecken som tyder på att det går att göra OS billigare nuförtiden än tidigare, säger Kristersson.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) ser precis som Ulf Kristersson fram emot att ta del av förstudien.

”Det är bra att idrotten tittar samlat på frågan, om Stockholm kan bistå med underlag till förstudien kommer vi givetvis vara behjälpliga med det. Frågan om hur Stockholm ställer sig till ett OS kan bli aktuell först när regeringen ger besked om att de står för säkerhetsgarantier.”, säger Wanngård i en skriftlig kommentar.

"Svårt att försvara"

Sveriges idrottsminister Jakob Forssmed (KD) vill inte heller uttala sig om ett eventuellt vinter-OS i Sverige innan förstudien är färdig. Han vill inte heller kommentera huruvida regeringen är beredd att ge ekonomiska garantier till en svensk ansökan.

– I ett senare skede kommer regeringen att ta ställning till eventuella frågor kring detta, säger Forssmed.

ANNONS

En som är tveksam till hela OS-idén är Angelika Bengtsson, riksdagsledamot med ansvar för idrottsfrågor för SD. Bengtsson tror att det kommer att bli ett kostsamt arrangemang, även om tanken är att bland annat använda redan befintliga arenor.

"Det vore naturligtvis roligt med ett OS i Sverige, men med tanke på det ekonomiska läget vi befinner oss i har vi svårt att försvara att Sverige ensamt ska ansöka. Om detta ska till så är vår uppfattning att Sverige bör ansöka om ett gemensamt OS och Paralympics tillsammans med våra nordiska grannländer i stället", säger Bengtsson i en skriftlig kommentar.

LÄS MER:Sverige överväger att ansöka om vinter-OS

LÄS MER:Sveriges OS-ansökningar genom tiderna

LÄS MER:Bjørndalen och Ferry stödjer svensk OS-ansökan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS