Caroline Seger och Nilla Fischer, med ryggen mot kameran, hoppas äntligen få besegra Tyskland i en mästerskapsmatch.
Caroline Seger och Nilla Fischer, med ryggen mot kameran, hoppas äntligen få besegra Tyskland i en mästerskapsmatch.

Tyskland väntar: "En never-ending story"

Tidernas mest framgångsrika förbundskapten har slutat. Likaså en av lagets största stjärnor. Kanske är det äntligen, äntligen dags för Sverige att slå Tyskland?

ANNONS
|

Inga landslagsspelare tycker om att förlora. Det är därför något paradoxalt att i princip samtliga i den svenska EM-truppen säger att de älskar att möta Tyskland.

Sverige kommer nämligen till EM-premiären på måndag med ett bagage med tio raka förluster mot Tyskland i mästerskapssammanhang.

- Usch, en "never-ending story" känns det som. Men det känns verkligen som att Pia och Lilie (Sundhage och Persson) försöker att förbereda oss optimalt inför den här matchen, säger Caroline Seger.

ANNONS

Sundhage spelade senast

Den enda i årets EM-trupp som var med i den senaste mästerskapssegern mot Tyskland var förbundskaptenen Pia Sundhage. Då, som spelare, gjorde hon ett av målen när Sverige vände 0–2 till 3–2 i gruppspelet i VM 1995.

Sedan 2009 har det dock bara blivit en svensk seger, i Algarve Cup 2015.

- Men för mig spelar det inte så stor roll vad som har varit. Det är bara en match. Och Tyskland känns inte lika starka som de har varit tidigare och samtidigt har vi byggt det här laget ett tag nu, och vi var nära på OS.

"Kvittar vad man gör"

OS-finalen är det senaste mötet. Sverige spelade jämnt med Tyskland, men Dzsenifer Marozsáns mål innebar ändå ännu en tysk seger till slut.

- Det är ju frustrerande. I OS spelade vi vår bästa fotboll i finalen och ändå förlorade vi. Ibland känns det som att det kvittar vad man gör nästan. En tro finns där alltid, men Tyskland vinner alltid och har ett övertag. Men de kommer närmare en förlust för varje gång, säger Caroline Seger.

ANNONS

Efter OS har en del hänt med Sveriges ångestmotståndare. Tyskland genomgår en generationsväxling och har dessutom fått en ny förbundskapten i Steffi Jones efter att Silvia Neid, en av tidernas mest framgångsrika landslagscoacher, har slutat.

- Hela truppen har kanske inte samma rutin som tidigare. Förhoppningsvis är det något som är positivt för oss. Jag tycker att vi har stora möjligheter, vi har varit väldigt nära dem nästan alla gånger de senaste åren, säger Nilla Fischer, till vardags i tyska Wolfsburg.

Erkänt hård

Trots Silvia Neids framgångar (guld i OS, VM och EM) tror Fischer inte nödvändigtvis att Tyskland blir sämre av att bli av med Neids erkänt hårda ledarstil.

- Jag gissar att Steffi Jones har en lite annan ledarstil. Eller jag gissar ju inte, jag vet att hon har det. Men jag tror kanske att det kan göra Tyskland gott.

ANNONS

Ett definitivt avbräck för Tyskland är i alla fall att anfallsstjärnan Alexandra Popp är skadad och missar EM. Men Caroline Seger tror inte att vare sig ny förbundskapten eller Popps skada kommer att fälla något avgörande.

- Det är ett lag som är fantastiskt skickligt. De har det där lilla extra, alltid. Det känns ibland som att man spelar i 90 minuter, men sedan kommer det alltid något mål. Man har inte råd att göra misstag, säger Caroline Seger.

Arnhem, TT:s utsända

Fakta: Svenska spelarna om Tyskland

Många av de svenska spelarna har mött, och oftast förlorat, mot Tyskland vid ett flertal tillfällen. Så här säger några av dem om att åter ställas mot landslagets nemesis.

Lisa Dahlkvist

"Vi har revansch att ta ut varje gång vi möter dem. Det känns som att vi har hittat en väldigt bra form här, vi tror på oss själva och har med oss det vi gjorde i OS. Det är en premiär och det är inte säkert att Tyskland är lika taggade som vi är."

Caroline Seger

"De har en ny förbundskapten som kanske inte är lika hård som Silvia var, och lite nya spelare, och kanske lite ett nytt sätt att spela. Det ska bli intressant att möta dem, för att se hur mycket de har förändrats."

"Tyskland har samtidigt respekt för oss som lag. Att de sedan har det här mentala övertaget "vi vinner alltid ändå", det är så klart deras fördel."

Hedvig Lindahl

"I min ungdom vann vi nästan alltid mot Tyskland. På A-landslagsnivå har det inte riktigt varit samma ljusa historia. Men det är bra att börja med tuffast möjliga, så är man inne i tempot. En revansch kan ju bära en långt, men samtidigt är det bara en match."

Nilla Fischer

"Det är väldigt motiverande och ska bli oerhört roligt, förhoppningsvis efter matchen också. Det är en spännande premiär, roligt att ha ett så bra motstånd direkt. Vi försöker verkligen se varje match som en ny match och inte tänka så mycket på vad som har varit."

Olivia Schough

"Jag känner att det är dags att vinna. Det ska bli fantastiskt roligt, jag är otroligt taggad. 3-1 mot Brasilien nu säger ju en del om vilken form de är i. Men vi brukar göra bra matcher mot dem. Det handlar om den sista pusselbiten bara, känns det som. Jag hoppas att vi kan hitta den."

Fridolina Rolfö

"De har många styrkor. De har en större bredd än vad Sverige har. De har många duktiga fotbollsspelare, de har bredden och tekniken men även fysiken. De är ganska kompletta som fotbollsspelare, skulle jag säga."

Fakta: Sveriges facit mot Tyskland

Sverige har mött Tyskland 26 gånger genom åren. Tyskland har ett rejält övertag i statistiken, med 19 segrar mot Sveriges sju. Särskilt de senaste tio åren har dominansen varit i det närmaste total.

Alla landskamper mellan Sverige och Tyskland (svenska segrar i fet stil):

19 augusti 2016, OS-final i Rio de Janeiro, 12

20 juni 2015, VM-åttondelsfinal i Ottawa, 14

11 mars 2015, landskamp i Parchal, 12

4 mars 2015, landskamp i Villa Real Santo António, 4–2

29 oktober 2014, landskamp i Örebro, 12

24 juli 2013, EM-semifinal i Göteborg, 01

5 mars 2012, landskamp i Parchal, 04

26 oktober 2011, landskamp i Hamburg, 01

9 mars 2009, landskamp i Faro, 3-2

15 augusti 2008, OS-kvartsfinal i Shenyang, 02 efter förlängning

10 mars 2008, landskamp i Villa Real Santo António, 02

11 mars 2006, landskamp i Loulé, 03

9 mars 2005, landskamp i Lagos, 12

26 augusti 2004, OS-bronsmatch i Aten, 01

12 oktoboer 2003, VM-final i Carson, 12 efter förlängning

7 mars 2002, landskamp i Faro, 2–1

7 juli 2001, EM-final i Ulm, 01 efter förlängning

23 juni 2001, EM-gruppspel i Erfurt, 13

19 september 2000, OS-gruppspel i Melbourne, 01

9 juli 1997, EM-semifinal i Karlstad, 01

7 juni 1995, VM-gruppspel i Helsingborg, 3–2

26 mars 1995, EM-final i Kaiserslautern, 23

7 september 1994, landskamp i Wolfenbütel, 13

22 september 1993, landskamp i Borås, 3–2

11 mars 1993, landskamp i Ayia Napa, 3–1

29 november 1991, VM-bronsmatch i Guangzhou, 4–0

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS