TV: Ny teknik gav Mattias löparglädje

ANNONS
|

Det var i januari som Mattias insåg att något behövde göras. Formen var usel, och han ville gå ner i vikt. Han åt mycket godis, glass och andra onyttigheter. Och när han sprang fick han ont i benen.

– Jag var väldigt otränad. Första gången sprang jag tre kilometer i långsamt tempo och var helt slut efteråt, säger Mattias.

Men han gav sig inte, utan började förlänga sina pass kilometer för kilometer. Och framför allt: Han ändrade sitt löpsteg radikalt.

– Jag började läsa löpartidningar och olika forum och såg att det skrevs mycket om framfotalöpning. Så jag provade, och det blev en aha-upplevelse. Det kändes som att det var tekniken jag letat efter hela mitt liv.

ANNONS

I korthet innebär tekniken att man sätter ner foten under sig, inte framför sig. Och man nuddar marken med främre delen av foten först, istället för hälen. Framfotalöpare använder oftast en annan typ av skor, med mindre dämpning, och tunnare sula.

– Det blir ett helt annat driv, som en hjulrörelse. Innan har jag alltid fått ont i låren och benhinnorna, men nu använder jag vaden och rumpan mycket mer, och än så länge har jag inte fått ont. Jag har ganska kraftiga vader, så det passar nog mig.

Steg för steg har Mattias trappat upp träningen. Häromdagen sprang han det sista långpasset inför Varvet. 18 kilometer blev det, och nu är 35-åringen redo för sitt första Göteborgsvarv på "minst 10 år". Han har lagt om kosten helt, blivit omkring 10 kilo lättare, och att träna är inte längre något jobbigt att bäva för.

– Det är så gött bara att komma ut. Och när man har fyra barn så är löpning perfekt, det finns inga ursäkter. Det är bara att sticka ut, säger han.

Många som byter till framfotalöpning får ont i vaderna. Belastningen blir betydligt större än när man landar på vaden. Å andra sidan blir löpningen mjukare, och stötarna mot knä och andra leder blir lindrigare. Tekniken är mycket omdiskuterad i löparkretsar (se separat artikel) och det finns risker med att börja springa på ett sätt man inte är van vid.

ANNONS

Men Mattias har skyndat långsamt och är nu i bättre form än någonsin. Han rekommenderar alla att prova framfotalöpning.

– Absolut. Sedan är det inte säkert att det funkar för alla. Var och en får ju hitta sin teknik, men för mig fungerar det. Nu känner jag glädje när jag springer, det är liksom aldrig en belastning.

Du är en av vinnarna i GP:s Varvettävling. Vad är målsättningen på lördag?

– Jag hoppas kunna springa under 1,40. Men kommer jag under 1,45 är jag också jättenöjd. Det är en bra tid.

Ja, för en som knappt orkade jogga tre kilometer i januari är det ett högt satt mål. GP kommer naturligtvis att rapportera om hur det går för Mattias Lundqvist och hans framfötter.

Ålder: 35

Bor: Vidkärr

Gör: Chef på bemanningsenheten, Angered

Familj: Fru och tre barn

Aktuell: Har vunnit startplats till Göteborgsvarvet

ANNONS