Svenska OS-hoppet Nils van der Poel. Arkivbild.
Svenska OS-hoppet Nils van der Poel. Arkivbild. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Två vaccindoser räcker för OS – tror SOK

Framfarten av en fjärde pandemivåg och nya coronavarianten omikron oroar västvärlden – bara drygt två månader före OS i Peking. En tredje dos erbjuds nu delar av svenska befolkningen. Men det lär inte bli ett krav för att tävla i OS, enligt SOK.

ANNONS

Smittoläget av coronaviruset skruvas upp igen. En fjärde pandemivåg och nya virusvarianten omikron skapar oro – och kan sätta idrottstävlingar i gungning.

Hur påverkar det OS i Peking?

I Internationella olympiska kommitténs (IOK) coronaregelverk för spelen framgår att idrottare och ledare behöver ha vaccinerat sig med två doser för att slippa karantän i Kina. En uppdaterad version av regelverket ska komma i december.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo förväntar sig inte nya krav på en tredje dos införs då.

– Vi har inte fått några signaler om det. Det skulle vara en väldigt stor förändring om vaccinationsreglerna skulle ändras, och det är inte så troligt, säger han.

ANNONS

Inför OS i Tokyo 2021 fick alla OS-idrottare – i en uppgörelse med Internationella olympiska kommittén IOK och läkemedelsföretag – vaccin i förtid. Även de svenska vinterolympierna passade då också på att vaccinera sig i början och slutet av juni 2021.

"Samma kö som andra"

SOK inte har möjlighet att erbjuda en tredje dos i förtid inför vinter-OS.

– Man står i samma kö som alla medborgare, säger Reinebo

Men trots att Reinebo inte tror på ändrade regler säger han att man behöver vara beredd på att läget snabbt kan förändras.

– Det behöver vi ha en beredskap på, det har vi haft med oss länge. Men vi tar inte höjd för specifika utfall, utan det är mer ett allmänt förhållningssätt vi har.

Just nu erbjuds riskgrupper samt personer i åldrarna 65 och 79 år en tredje dos vaccin i Sverige. Näst på tur är personer över 50 år, vilket flera regioner bedömer kan bli av först i slutet av januari.

För OS-idrottarna är en tredje vaccindos kopplad till flera utmaningar enligt Peter Reinebo. Man vet inte när de kan erbjudas en tredje dos. Den tredje dosen kan tas först sex månader efter den andra dosen och om vaccinering sker i januari är det nära inpå OS som invigs den 4 februari

ANNONS

"Januari för nära OS"

– Om aktiva erbjuds en tredje dos under december tycker vi att man ska överväga det. Får man erbjudandet i januari tycker vi att det kan vara lite väl nära inpå OS. Men det är inte troligt att många ens har den möjligheten. Skulle det komma nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att ta en tredje spruta får vi ta en dialog om det med dem och vårt medicinska team då, säger Peter Reinebo.

Jan Wall, läkare i längdskidlandslaget, menar att med tiden kommer åkarna behöva en tredje dos och berättar att det har diskuterats olika vaccinationslösningar i landslaget.

– Vi har gjort en individuell bedömning. Som det ser ut nu har vi ett skydd med två sprutor, men med tiden måste vi boosta det, säger han.

TT: Hur ser ni på att ta en tredje dos före OS om det blir möjligt?

– De som har reagerat och blivit sjuka av sina vaccinationer kommer vi inte ge en tredje spruta före OS. De andra kanske gör det om vi har läge. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi inte heller är den högst prioriterade gruppen utan måste vänta på vår tur om vi hinner boosta skyddet med en tredje spruta innan OS, säger Jan Wall.

ANNONS

Fakta: Coronaregler under OS i Peking

Idrottare och ledare som reser till Kina under OS i Peking omfattas av diverse förhållningsregler med anledning av coronapandemin.

Alla ska vara fullt vaccinerad 14 dagar innan OS börjar, annars väntar en karantän i Kina i 21 dagar.

Alla ska kunna visa upp ett negativt covidtest innan avresa till Kina.

Alla som kommer till Kina går in i en stängd "bubbla". Daglig testning gäller under hela OS.

Tecken på symptom eller kontakt med smittad kräver coronatestning. Ett positivt test leder till isolering. För att bryta isolering krävs två negativa covidtest, med 24 timmars mellanrum, och inga symptom på covid-19.

Man är bara tillåten att resa i bestämda fordon mellan tillåtna destinationer.

Idrottare kommer att kunna röra sig mellan hotell, tränings- och tävlingsanläggningar, prisceremoni, invigning- och avslutningsceremoni och övriga anläggningar som är godkända.

Ingen kontakt med allmänheten eller någon annan utanför bubblan är tillåten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS